30. 12. 2011

Ve městě vítězí obchodníci s architekturou (Deník 30/12/2011)

Dne 22.12 proběhla v klubu Horká Vana veřejná diskuze týkající se architektury v Českých Budějovicích. Architekti z ateliéru Projektil (GrandPrix OA 2007 a 2010), Nolimat (GrandPrix OA 2008) a vedoucí odboru investic města Litomyšl ing. Antonín Dokoupil (několik ocenění Grand Prix a nominace na Mies van de Rohe award) prezentovali přístup k veřejným stavbám a prostoru. Moderoval Adam Gebrian (Southern California Institute of Architecture), který za poslední dva roky v pořadu Bourání Radia Wave vyzpovídal stovku nejlepších českých architektů.

















Diskuze se zůčastnil jediný zástupitel města České Budějovice (paní Ivana Popelová), přestože všech 45 dostalo pozvánku. Na každém zasedání zastupitelstva se přitom probírají věci, které se více, či méně, dotýkají architektury a veřejného prostoru. Rozhoduje se tak o investicích, konceptech a strategiích za stovky milionů korun bez jakéhokoliv profesního vzdělání a bez útvaru hlavního architekta, na základě výběrového řízení na cenu projektové dokumentace a nikoliv kvalitu samotné stavby. Pokud se tento systém nezmění, bude v se podle něj v nejbližší době realizovat například přestavba sportovní haly (investor město České Budějovice), letiště v Plané (investor Jihočeský kraj) a dva univerzitní objekty (investor MSMT). Všechno jsou to projekty v hodnotě 200-500 milonů korun a jejich kvalita bohužel neodpovídá možnostem tohoto města a společnosti v 21.století.


Rozhovor s architektem Miroslavem Vodákem:

V Horké vaně jste upozornil na fakt, že se Budějovice před lety ubíraly správným směrem a vzniklo tady několik staveb, které rozhodně stojí za povšimnutí a můžeme na ně být pyšní. Můžete uvést, které to byly, a kdy byly postaveny?

Dlouhý most z roku 1998, domov důchodců Staroměstská o rok později a dostavba radnice  z roku 2000. Na svou dobu špičkové projekty od nejlepších českých architektů. Od té doby zde nevznikl jediný projekt z veřejných rozpočtů města, kraje a státu, který by dosáhl alespoň této úrovně. Přestože jsme v roce 2003 dosáhli na peníze z Evropských fondů.

Tvrdíte, že od té doby město už nic zajímavého nepostavilo? Náměstkyně primátora Ivana Popelová uvedla lávku, to je trochu málo. Co se stalo, že už trvá tento stav přes deset let?

Je to velmi málo, zvláště v poměru k objemu investic. Za tu dobu tady vzniklo několik projektů za 200 a více milionů. Na magistrátu chybí kontinuita a dlouhodobá strategie, která je vždy přerušena koncem volebního období. Chyba je v politicích, kteří často mění celkový koncept. To neříkám já, jsou to jejich vlastní slova.

Dobrý dům vám postaví jenom dobrý architekt na základě smysluplného zadání. Výběrové řízení na cenu projektu, bez toho abyste mohli posoudit kvalitu domu je absurdní nesmysl. Vyhraje obchodník s architekturou a ne architekt. Ušetříte statisíce na projektu a dostanete o miliony dražší výsledek. Je to naprosto jednoduché, nic víc v tom není.

Na diskuzi byl také zástupce Litomyšle. V tomto městě se daří realizovat, nebojím se říci, fantastické projekty. Mám na mysli například krásný a moderní objekt plavecký bazén. Podílejí se na tom přední čeští architekti. Proč se nedostanou také do Budějovic?

Protože se tu soutěží o cenu a ne o kvalitu. Rozdíl není ve vyhláškách, normách, územním nebo regulačním plánu, to je všude stejné. Rozdíl je v jejich výkladu a přístupu konkrétních odpovědných lidí. Litomyšl dlouhodobě spolupracuje s nejlepšími architekty u nás. Budějovice ne. Stejná země, stejné zákony, dva rozdílné přístupy.

Jak se díváte na pozici městského architekta, mohl by pomoci? Sám jste se zúčastnil výběrového řízení a podle Vás to prý bylo hodně rozpačité?

Všechno je rozpačité, když to děláte poprvé. Ani moje vystoupení nebylo bez chyb a nedivím se, že to skončilo fiaskem. Ale proč se tam tedy nepřihlásila jediná respektovaná a uznávaná osobnost? Bohužel, i když ji vyberou ve druhém kole a nezmění se systém výběrových řízení a rozdělení pravomocí, bude to k ničemu.

Čím by tedy radnice měla začít, aby se v Českých Budějovicích změnila situace k lepšímu? Jsem přesvědčen, že máme stále jedno z nejkrásnějších měst v republice a nic není ztraceno.

Kde začít? Jednoduchou otázkou, zda chci vůbec kvalitně stavět? Jestliže ano, pak je výběr kvalitního architekta jediným logickým krokem. A to se nedělá tak, že se zeptáte, kdo je tady nejlevnější ...

Historické centrum města je skvělé. Ale když si ho odmyslíme, tak nám té krásy moc nezbyde. Znamená to, že současné město vpodstatě parazituje na hodnotách, které tu vytvořili naši předci a nikam dál nesměřuje. Soukromí investoři tu občas postaví velmi slušné domy, ale laťku má nastavit stát. Veřejné stavby ovlivňují společnost mnohem více, protože jsou přístupnější. Začíná to v mateřské školce.

Máte vy osobně nějaký konkrétní návrh na nějakou zajímavou přestavbu, či novou budovu, jež by zde mohla vyrůst?

Když architekt řekne, co se má stavět, vypadá to, že si shání práci. Radši bych mluvil o strategii.
Investujte do silných stránek města. Stavte ty nejlepší domy na nejlepších místech. Hledejte řešení v kontextu 21.století s ohledem na sociologii, moderní technologii, ekonomii a ekologii. V první fázi to nemusí být ani dům, stačí ideový koncept. Ale jakmile hned na začátku ucuknete a začnete hledat důvody, proč něco nejde, tak je to špatně. Na kompromisy je času dost.

Budu-li konkrétnější, tak soutok řek a okolní parky jako oddechová a sportovní zona. Mariánské náměstí a Pražská až po IGY pro obchod. Senovážné náměstí se Slávií,  muzeem a divadlem jako kulturní okrsek. Lannova třída je nejfrekventovanější ulice města bez jediné slušné restaurace. Dům umění a Budvar. Je to prstenec kolem centra, zvyšujte mu kvalitu a hustotu. Investujte do brownfieldů a nestavte na zelené louce. Kdekoliv můžete, postavte bydlení. Pokud mám být víc kontroverzní, tak hlavní budějovické náměstí je velké téma. Když nebudete nic riskovat, nemůžete vyhrát ...

Vpodstatě tu mluvím o strategickém plánu. Město ho má, ale neplní ho. Nedělá aktualizace ani prezentace, nemá vyhodnocení a zpětnou vazbu. Přitom se k tomu podpisem zavázalo a jsou tam přímo napsané termíny a odpovědné osoby. Strategie zahrnuje logiku, kterou lze objasnit. Politika ne. To je problém, o kterém tu mluvíme.

Text/ Miroslav Vodák, Lukáš Marek
Deník 30/12/2011

Žádné komentáře:

Okomentovat