15. 1. 2012

CBArchitektura - o projektu

Cílem projektu CBArchitektura není navrhovat konkrétní stavby. Naším motivem bylo vytvořit blog o současné architektuře a urbanismu v Českých Budějovicích a to z naprosto jednoduchého důvodu. Architektura je obrazem společnosti a většinu z nás obklopuje 24 hodin denně, celý život. Diskutovat o ní, znamená diskutovat o tom, jak žijeme. Je poměrně překvapující, že za 21 let demokracie zde podobná diskuzní platforma neexistuje.

Prezentace na PechaKucha: http://cb-arch.blogspot.com/2012/03/cbarchitektura-na-pecha-kucha.html

Protože projekt je neziskový a vzniká v našem volném čase, je v tuto chvíli velmi skromný. To, jakým způsobem se bude vyvíjet, záleží na spolupráci konkrétních lidí, ať už politiků, občanů nebo kohokoliv jiného, komu není lhostejná nejenom architektonická budoucnost našeho města. V ideálním případě by jednou mohl tvořit součást dlouhodobější vize, bez které se v současnosti žádné úspěšné město neobejde.

Jak taková vize vypadá ? Neumíme ji vysvětlit v jednom odstavci a možná ji neumíme vůbec. Ale chceme o ní mluvit ... často se nám stává, že při argumentaci použijeme příklad ze zahraničí a následuje argument, že u nás by to nešlo, protože ... dva, tři, deset důvodů, ze kterých máte pocit, že obyvatel Kodaně nebo Amsterdamu je zelený mimozemšťan, neporovnatelný s průměrným budejčákem“. 

Dobře tedy ... v poslední době uvádíme dva příklady, dvě města, kde platí stejné zákony, normy a peníze jako na jihu Čech. Litomyšl s pětkrát menším rozpočtem a desítkou skvělých novostaveb a rekonstrukcí, z nichž několik bylo nominováno na prestižní mezinárodní ceny. Město Liberec s projektem Vize pro Liberec, dlohodobou strategií, která nekončí každé 4 roky s koncem volebního období. Oba úspěšné příklady prochází stejným úředním procesem, jaký máme u nás, bohužel s diametrálně odlišným výsledkem.

Podobné projekty začínají vznikat i v Plzni, Ostravě nebo Semilech. Jsou to města větší i menší, bohatší i chudší, na východě i západě země. Jsou to města, kde pochopili význam architektury pro společnost. Jsou to města, kde za konkrétním úspěchem stojí konkrétní lidé. 

Mirek Vodák / architekt, Tomáš Zdvihal / architekt

PS. Pokud se do projektu chcete zapojit, máte k němu připomínky nebo další názory, napište nám prosím na mail cbarchitektura@gmail.com, případně komentujte přímo jednotlivá témata na blogu. Děkujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat