20. 2. 2012

Hostina na Piaristickém náměstí


Jsem studentkou Fakulty umění a architektury v Liberci. Hostiny na netradičních místech jsem organizovala během školního semestru v rámci výtvarného ateliéru. Nejdříve jsem uspořádala dvě malé hostiny v přírodě. Přinesla jsem vlastní jídlo, pití, stoly, židle a hlavně jsem si chtěla užít odpoledne s kamarády.

Následně jsem se rozhodla, že uspořádám hostinu na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, čímž jsem chtěla poukázat na to, že veřejný prostor uprostřed města nemusí nutně fungovat pouze jako koridor pro pěší a dopravu. Inspirací mi byly náměstí středomořských zemí, která jsou využívána v maximální možné míře (velkou roli samozřejmě hraje teplejší klima).

Jelikož jsem nechtěla riskovat příchod policistů, začala jsem oběhávat úřady a celou akci mít legálně povolenou. Nejdříve jsem šla na správu veřejných statků, kde mi bylo řečeno, že to nejspíš nepůjde. Byly mi kladeny dotazy typu, kam budeme chodit na záchod, jak zabráníme tomu, aby kolemjdoucí nezakopli o stůl apod. Bylo mi navrženo, ať hostinu uspořádám po domluvě v jedné z předzahrádek. Ale pokud mám o povolení opravdu zájem, ať si podám žádost a počkám. 
Toto mi bylo později zamítnuto, i vzhledem k akci VZP v jednom rohu náměstí. Navrhla jsem tedy Piaristické náměstí, ale bylo mi řečeno, že to nepůjde už v žádném případě. Pod náměstím jsou totiž uloženy ostatky lidí a není přípustné a etické, abychom nad nimi jedli. Koncerty se tam ale pořádat mohou? Po 2 – 3 dnech mi byla žádost zamítnuta.

Nakonec byla ale akce povolena na Piaristickém náměstí. Ve chvíli, kdy jsem si vyzvedávala žádost, jsem byla informována, že na tom malém náměstí bude trénovat divadlo a bylo mi přesně řečeno, kde stůl musí stát a alkohol, že máme zakázaný. Po vyzvednutí žádosti jsem musela na Magistrát na odbor Dopravy a silničního hospodářství do Kněžské ulice a opět čekat 3 dny. Nesmyslnost placení poplatků mě také pobavila a rozčarovala.

Po neuvěřitelném obíhání se ale akce vydařila. Děkuji všem, co dorazili, Hotelu a restauraci Klika za catering. Dále Pizzerii u Žáby za rychlou organizaci pití, Petrovi Klikovi za focení a PROmovie za natáčení videa.Těším se na další tentokrát nelegální akci, která by se mohla stát tradicí!

Text / Barbora Jandová

12 komentářů:

  1. Těžko říct, proč lidi ztrácejí čas takovými hloupostmi. Napodobovat zde zvyky obyvatel středomoří mi přijde na hlavu postavené, notabene, když se z těchto zvyků vybere jen jedna, naprosto nepodstatná část, která pouze vyplývá z jiných návyků tamních obyvatel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba proto, že mají radost ze života, podsobnou jako obyvatelé středomoří? Což někteří nedovedou pochopit, protože žijí proto, aby vydělávali prachy prachy prachy, aby naplňovaly nesmyslné výmysly úředníků mysících si, že vědí, jak by se žít mělo, nebo aby na ten svůj život nadávali a nikdy by je nenapadlo, k čemu všemu se život dá využít a použít... Škoda mluvit

      Vymazat
    2. "... hlavně jsem si chtěla užít odpoledne s kamarády." Já vám to jinak neumím vysvětlit. Mirek Vodák

      Vymazat
    3. Nešlo o žádné napodobování. Sami jsme takový způsob stolování provozovali měsíc v Benátkách při realizaci pavilonu pro Bienale. Náměstí velikostí podobné Piaristickému. Narozdíl od ČB se k nám pravidelně přidávali obyvatelé okolních domů, proto jsme i vařili víc, než bylo potřeba. Bylo to super, bylo to hrozně svobodné a rozhodně to nebyla ztráta času....
      Tomáš Zdvihal

      Vymazat
    4. Jandová Barbora22. února 2012 v 14:11

      Proc bych si nemohla udelat na namesti hostinu nebo piknik a prozit tam prijemne odpoledne? Nebo proc by si deti nemohly kopat na namesti s micem? Ja verejny prostor chapu jako misto pro setkavani lidi a ne jenom jako misto, kudy lide projdou a zase zmizi...

      Vymazat
  2. Jan Gehl se v 80tých letech v Kodani potýkal se stejným problémem. Město a ulice pro auta, dopravní koridor, kde se nedalo dělat nic jiného, než jet nebo jít. Často slyšel názor: Dánové nejsou Italové, na ulici nikdy večeřet nebudou ... za dalších 30 let se stalo tohle.

    http://bikedenton.files.wordpress.com/2010/08/strc3b8get-after.jpg

    OdpovědětVymazat
  3. Nemělo by se tedy začít tím prvním a (při mém prvním letmém pohledu) nejpodstatnějším? Zákazem vjezdu aut?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jenom část problému. Na Lannovce auta nejezdí a stejně tam nikdo takovou akci neudělá. Veřejný prostor a život na něm je hrozně složitá a citlivá věc, je to spíš otázka pro psychology a sociology než architekty.

      Auto, televize a supermarket na předměstí jsou tři největší zabijáci městského života. Pokud chceme vrátit do centra lidi, musíme jim nabídnout něco, co pro ně bude zajímavější. Zákazy nikam nevedou, nabídka ano. Viz Vánoční trhy, kdy každý večer přišly na náměstí tisíce lidí (skutečně přišli, nepřijeli). MV

      Vymazat
    2. A ješte obrázek k tématu, kterému se chceme věnovat i někdy příště, protože ta otázka je složitější ...

      http://3.bp.blogspot.com/_VdRcP6hxUf0/TFGhNZ36iPI/AAAAAAAABMg/qnHZDHrQ9pQ/s1600/Times-Square-Before-and-After-1.jpg

      Vymazat
  4. Jitka Welserová23. února 2012 v 16:03

    Mně to přijde jako super nápad!! Báro, máte můj obdiv za to, že jste se nenechala odradit úředníky neb na jejich přístupu jsou přesně vidět obavy z toho, když se někdo pokouší udělat něco nového a netradičního! Místo, aby byli rádi, že se někdo snaží oživit jinak krásný prostor "s duchem", narážíte jen na zkostnatělost úřednického systému...Držím Vám palce v pokračování Vašich nápadů ...kdybych šla příště okolo, určitě si přisednu :-)!!
    Jitka Welserová

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasný, Barboro, máte mé sympatie.
    Nejhorší je, jakým strašným způsobem si úředníci veřejný prostor přivlastňují a dokazují si svou moc a rádobyzodpovědnost kladením překážek jeho uživatelům. Peklo. Neměl bych nejmenší chuť se s babama na esvéesce a dědkama z odsh handrkovat.

    Anonym: Na Piaristické náměstí je přeci vjezd vozidel zakázán. O to tu neběží.
    Felix

    OdpovědětVymazat