2. 2. 2012

Referendum o architektuře je nesmysl (Budějovicko, 02/2012)


Je levná nebo drahá? Je dobrá nebo špatná? Poslední dobou vířila diskuze občanů Budějovic stavba nové lávky za zimním stadionem, kterou město představilo až jako hotový projekt v době, když bylo vydané stavební povolení. Jedním z nejaktivnějších byl v této diskuzi architekt Mirek Vodák (32) z ateliéru Nolimat a zakladatel internetového blogu www.cb-arch.blogspot.cz, který se architekturou v krajském městě zabývá.
Co si právě Mirek Vodák o architektuře ve městě a jejím dalším směřování myslí?

Zaujala mě jedna vaše myšlenka, kdy říkáte, že architektura není demokracie. Myslíte tím, že veřejnost by se neměla vyjadřovat k podobě staveb ve městě?


Referendum o architektuře je nesmysl, stejně jako referendum o tom, jak mají operovat doktoři. Referendum jsou volby do zastupitelstva a politici tím pádem dostávají pravomoc a odpovědnost řídit naše město. Buď to chtějí dělat s dobrým architektem nebo s levným architektem. Je to jen jejich rozhodnutí.

Tahle myšlenka padla u příležitosti diskuze ohledně lávky za zimním stadionem, kterou spousta lidí kritizuje. Co třeba vám osobně se na ní nelíbí?


Tady nejde o konkrétní design. Architekti nejsou ti, kdo hodnotí stavbu podle kritéria líbí/nelíbí. Mě šlo primárně o celý postup zadávání věřejné zakázky a prezentaci projektu až v momentě, kdy je vydané stavební povolení. V televizi běží pořad Jak se staví sen, kdy klientovi neukážete, co mu vlastně stavíte a celý výsledek je takové překvapení. Přesně to se děje s touhle lávkou, se sportovní halou, s domovem důchodců, s univerzitou a letištěm ...

Nedávno jste byl v konkurzu na hlavního městského architekta. Mají Budějovice vůbec nějakou koncepci s výhledem do budoucna?


Nemají. Na radnici není zaměstnaný jediný architekt. Je to jako nemocnice bez primáře, která může mít operační sál a rentgen, ale nikoho neuzdraví. Je potřeba o tom otevřeně mluvit, protože jinak se to nezmění. Dnes je to 214 dní, co funguje odbor hlavního architekta. Je to cedulka na dveřích a nikdo tam není.

Vy sám jste musel předkládat nějaký koncept, kam byste chtěl stavby ve městě směřovat?


Teď řeknu větu, kterou si zapamatujte: Dobrý dům vám udělá jenom dobrý architekt na základě dobrého zadání. Nic víc v tom není. Ale vymyslet dobré zadání je mnohdy težší než navrhovat design. Osobně bych stavěl domy, které podpoří silné stránky tohoto města.

Jaké to jsou?


Silnou stránkou města je historické centrum. Kolem něj je prstenec poměrně mrtvého území (Mariánské náměstí, Senovážné náměstí, muzeum, slávie, háječek atd.) Jsou to prostory, kde nebydlí lidé a jejich společenská funkce nefunguje. Investujme do nich, místo do tunelu pod nádražím. Nic nevyřeší a bude stát miliardu. Silnou stránkou města je naše tradice. Ta tu zůstane.

Co podle vás v Budějovicích v poslední době nejvíc chybí?

Občanská společnost a víra, že můžete něco změnit. Jeden nebo dva skvělé domy by mohly nastartovat obrat v myšlení lidí, aby si uvědomili, že žijí v demokracii a 21. století. Ale architekti nejsou spasitelé, architektura je obraz společnosti.

Někde jsem si přečetl, že tady také nevidíte žádnou výraznou stavbu. Která je třeba nejhorší v poslední době?


Univerzita je neuvěřitelný průšvih, přestože je mi velmi nepříjemné kritizovat práci jiných lidí. Ono to vzniká u nesmyslného zadání, ty nové domy jsou jenom hloupá odpověď na hloupou otázku. Ale o nejhorších stavbách se nemá smysl mluvit.  Líbí se mi domy, které mají příběh, jako knihovna v Soběslavi.

Proč zrovna univerzita?


Architektura univerzity je důležitá proto, že je to veřejně přístupný prostor pro desetitisíce lidí. Ovlivňuje myšlení budoucí elity naší společnosti, a když je dobře urbanisticky vyřešená, je to skvělý nástroj pro oživení města a jeho společenskou a kulturní funkci. Podle mého názoru, nové objekty ani celkový koncept nic z tohoto nepřináší.

Co očekáváte, že tady vyroste v nejbližších letech? Mám teď na mysli plánované stavby typu sportovní haly.


Vzhledem k ekonomické krizi nových staveb moc nebude. Ale dobrý dům můžete postavit za 5 milionů. Nezapomínejte na veřejný prostor mezi domy, který tvoří třetinu města. To jsou ty místa, kde se setkáváme. V pondělí jsem s kolegy přemýšlel o tématu 3 parky, 2 řeky, jedno hřiště (playground). Mluvím o prostoru kolem soutoku a jeho potenciálu.

A co by tam podle vás mělo vyrůst?


Ten prostor souvisí s celým širším územím. Nechci mluvit o konkrétním projektu, je to čerstvá myšlenka. Na tohle musí být několikatýdenní workshop s architekty, ekonomy, sociology, lidmi od kultury, s lidmi, co jsou ochotní investovat a tak dále. Klidně ho může uspořádat fakulta architektury jako semestrální projekt. My na ty lidi máme kontakty, jsou to nejlepší odborníci, kteří se tím živí každý den, mají reference a výsledky. Stačí zavolat. Ale někdo jim musí zaplatit, není to charita. Čím víc peněz na to dáte, tím profesionálnější výsledek. Politici to nevymyslí, nemají na to vzdělání a zkušenosti.

Sám teď budete moci trochu rozhodovat. Jste v komisi pro posuzování návrhů na plánování odpočinkové zóny v prostoru bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech. Jaké máte představy o tomhle místě?


V tuhle chvílí nevím, první schůzka s investorem je ve středu (1. února). Jeďte se podívat do SolarCity v Linci, tak má vypadat okrsek pro 5000 lidí v 21. století. Startovní byty, park, škola, knihovna, sportovní hala a to všechno za naprosto srovnatelnou cenu, jakou si můžemem dovolit u nás. Neříkejme, že to nejde.

Text: Miroslav Vodák, Roman Šperňák
Budějovicko 1/2/2012

1 komentář:

  1. Rozhovor je otištěný jak vznikl. Později mě napadlo, jestli byl dostatečně zdůrazněn rozdíl mezi demokracií a referendem (původně se totiž jeden z místních politiků zeptal, zda budeme na všechny stavby dělat referendum).

    OdpovědětVymazat