16. 2. 2012

Vize ČB ... koncept

Námětová studie územního plánu od Vision Architecture, architekta Radka Vopaleckého.
 

Jedná se pouze o koncept, který ukazuje historický vývoj města a jednu z variant budoucího vývoje. Podobné dokumenty mají předcházet zpracování územního plánu. Naprosto stejný koncept by měl vzniknout i k ekonomickým, ekologickým a sociologickým otázkám. Výsledkem je strategický plán a vize.

PS. Jednoduchá infografika je nejsrozumitelnější forma prezentace. Pokud nedokážete popsat problém ve dvou až čtyřech barvách, pravděpodobně to nedokážete ani v 50 (jako je to v územním plánu, ze kterého se stal normativní technický výkres, který není schopný definovat priority a zaměřit se na ně).
 

Související odkaz: http://www.cb-arch.blogspot.com/2012/01/o-spolupraci-mesta-s-fakultou.html

















4 komentáře:

  1. Město má podobných dokumentů hodně. Na webu jich však moc nenajdete. Architekti jsou zvyklí všechno oodevzdávat formou prezentace a bylo by skvělé, kdyby magistrát dělal alespoň jednu jedinou věc: zveřejnil to na svém webu ... nám to trvalo deset minut vytvořit tento příspěvek. MV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle mne sejmulo. Sice bych uměl napočítat desítky nepřesností v historickém vývoji a vyřknout několik nesouhlasů s vizí. Ale oproti současnému impotentnímu územnímu plánu je to bomba!
      Felix

      Vymazat
  2. Jasně Felixi, tohle je dokument, který vznikl v nějaké souvislosti, kterou já přesně neznám. Ale představ si, že by podobné zadání řešil jeden rok tým specialistů (architekti, dopraváci, historici, ekonomové, ekologové, futurologové atd.) na základě přesných aktuálních dat. Pak by i výstup byl profesionálnější a skutečně vizonářský ...

    Viz ... http://www.youtube.com/watch?v=jeMS0eyKSdw

    OdpovědětVymazat
  3. Trochu nechápu tu hrubku v posledním listu...

    OdpovědětVymazat