15. 3. 2012

CBArchitektura - PechaKucha Night Brno



Na prezentaci CBA se můžete podívat zde / http://www.youtube.com/watch?v=qOiovsCo0qc&feature

 


[Peča-kuča] je japonský výraz pro povídání, ale také nový způsob představení zajímavých lidí, nápadů a projektů. Kromě svižné prezentace, na kterou má každý účastník limit 6 minut 40 sekund (20 obrázků x 20 sekund), jde na večírku především o setkání designérů, architektů, výtvarníků a dalších kreativců. O jejich konfrontaci, propojení a seznámení veřejnosti s jejich nejčerstvějšími nápady. Formát z dílny Klein Dytham architecture, který si od svého spuštění v roce 2003 získal popularitu na celém světě, přichází díky Domu umění konečně i do Brna.

Více o projektu CBArchitektura

2 komentáře:

  1. Formát prezentace, kdy na každý obrázek máte pouze dvacet vteřin vás donutí soustředit se na podstatu věci a srozumitelnost sdělení. Během této krátké doby musíte zaujmout publikum, které vůbec nemá představu, o čem budete mluvit. Jedná se o velmi podobnou dobu, kterou má jakýkoliv občan našeho města vyhrazenou na každém zasedání zastupitelstva ... Mirek Vodák

    OdpovědětVymazat
  2. Odkaz na tento článek byl dnes poslán všem zastupitelům města České Budějovice.

    Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,
    dovoluji si vám poslat odkaz na prezentaci blogu CBArchitektura: http://cb-arch.blogspot.com/2012/03/cbarchitektura-na-pecha-kucha.html.

    Samozřejmě, že kdokoliv z vás má možnost se k situaci vyjádřit v diskuzi pod článkem, stejně jako k jakémukoliv jinému příspěvku. Zároveň bych chtěl radě města (případně komukoliv dalšímu, kdo se o to zasloužil) poděkovat za vypsání architektonické soutěže na park Čtyři Dvory a pokud dojde k realizaci, bude na blogu samozřejmě prezentován jako pozitivní příklad přístupu města k veřejné zakázce. Z tohoto postupu by se měl stát naprostý standart a naopak, zcela vyjímečně by měly být veřejná stavba nebo prostor soutěženy jinak.

    Se současnou situací by mohlo výrazně pomoci zřízení odboru hlavního architekta, respektive dokončení konkurzu a uvedení funkce do reality. Osobně nerozumím podmínkám výběrového řízení a neznám složení poroty, která ho bude vybírat, ani její kvalifikaci a přehled o současné moderní architektuře a územním plánování. Uvidíme, ta odpovědnost je na radě města, která zvolila tento postup a pravděpodobně tedy ví proč.


    Také bych vás chtěl pozvat na následující akce:

    5.4. Praha / Skutečné město http://archiweb.cz/news.php?action=show&type=8&id=11582 / přednáška 4 hlavních městských architektů s reálnými zkušenostmi, týkající se problematiky veřejných staveb, veřejného prostoru, architektonických soutěží, zadávání veřejných zakázek atd.

    22.5 Litomyšl / Zájezd pro zastupitele Písku do Litomyšle / včetně prohlídky města s náměstkem pro investice ing Dokoupilem. Pořádá Petr Lešek (Grand Prix OA za Národní technickou knihovnu v Praze, architekt ateliéru PROJEKTIL ARCHITEKTI, s.r.o., který je předsedou pracovní skupiny Transparentní zadávání veřejných zakázek při České komoře architektů). Počet míst je velmi omezený, v případě většího zájmu samozřejmě můžete cestovat služebním vozem. Litomyšl je na české architektonické scéně ojedinělý fenomén, kdy s pětinovým rozpočtem než máme my, dokázala za posledních 20 let posbírat několik ocenění Grand Prix OA, včetně nominací na mezinárodní Mies Van de Rohe Award. Můžete tak osobně mluvit s lidmi, kteří to mají na svědomí ...

    Základní otázkou je, zda v Českých Budějovicích chceme stavět současnou kvalitní architekturu. Pokud ano, stačí nám k tomu dvě základní věci. Dobré zadání ze strany města a transparentní výběr špičkových architektů.


    Miroslav Vodák, Ing.arch.

    OdpovědětVymazat