16. 3. 2012

Interiér katedrály sv. Mikuláše

Možná jste si všimli, že právě probíhá rekonstrukce katedrály sv. Mikuláše, nejvýznamějšího kostela v Českých Budějovicích. Projekt celkové rekonstrukce připravil ing. arch. Jaromír Kročák (o jeho přestavbě hradu na knihovnu v Soběslavi si můžete přečíst zde). Součástí rekonstrukce jsou i úpravy interiéru katedrály v duchu současných požadavků. Biskupství českobudějovické se vzhledem k významu tohoto svatostánku rozhodlo oslovit čtyři architekty v interní soutěži (Atelier Soukup, známý spoluprácí s Johnem Pawsonem na projektu kláštera Trapistů v Novém Dvoře, ing. arch. Marek Štěpán a ing. arch. Alexandr Gjurič. Čtvrtý vyzvaný architekt se nakonec nezúčastnil.), která měla za cíl najít co nejkvalitnější řešení.

Soutěž vyhrál ing. arch. Marek Štěpán, autor řady sakrálních staveb (např. kostel sv. Ducha v Ostravě, nebo areál mše papeže Benedikta XVI. v Brně), nebo prototypu alternativní formy bydlení, tzv. Freedomku. Jeho projekty si můžete prohlédnout zde.

Jak se mu povedlo skloubit moderní architektonické prvky s historickým rázem katedrály, který se datuje od jejího vzniku ve 13. století, si můžete prohlédnout na vizualizacích. Znovuotevření katedrály je naplánováno na květen 2013.









 

Vizualizace / Ateliér Štěpán
Text / Tomáš Zdvihal

Žádné komentáře:

Okomentovat