8. 3. 2012

Jak to bylo s Mariánským náměstím?


2000 - Nový územní plán stanovuje pro plochu Mariánského náměstí povinnost uspořádat architektonickou soutěž.

červen 2002 - ČKA informuje o připravované architektonické soutěži na dostavbu Mariánského náměstí. Vypisovatelem je Statutární město České Budějovice. Až do konce roku 2003 soutěž nezíská kladné stanovisko o regulérnosti a soutěž tak není nikdy vypsána. Proč?

2005 - Jihočeská společnost přátel hudby má zájem postavit na Mariánském náměstí koncertní síň. Tento záměr tehdejší zastupitelstvo neposvětí a doporučuje pozemek v bývalých kasárnách ve Čtyřech Dvorech. V roce 2008 zde Jan Kaplický navrhuje Rejnoka.

srpen 2009 - Pražská společnost Amádeus Real představuje Radě města studii zástavby Mariánského náměstí a žádá o dlouhodobý pronájem a následný odprodej pozemků. Na webu společnosti je již zapíchnutá vlaječka v mapě ČR.

září 2009 - Rada města České Budějovice vypisuje investorskou soutěž s kaucí 5 milionů korun. Porota je složena pouze z radních a zastupitelů, není mezi nimi žádný nezávislý odborník. Mimochodem, o výsledku má ze 40% rozhodovat architektonická kvalita. Podklady si vyzvedne asi 8 uchazečů.

říjen 2009 - Na sociální síti Facebook vzniká skupina za podporu vypsání architektonické soutěže na Mariánské náměstí. Brzy má přes 1000 členů. Zároveň vzniká petice, kterou podepíše přes 800 lidí, včetně několika desítek studentů a profesorů architektury. Pan primátor jejich podpisy nebere v potaz, protože nejsou občany města. Opozice žádá, aby Ministerstvo vnitra posoudilo, zda soutěž splňuje zákonné normy.

prosinec 2009 - Je svoláno mimořádné zastupitelstvo ohledně budoucnosti Mariánského náměstí. Prezentace výhod architektonických soutěží je naprosto bez reakcí, zasedání končí nezdarem.

únor 2010 - Soutěžní návrhy odevzdají 2 uchazeči. Návrh společnosti Eybel Hit a architekta Ladislava Vonáška je vyřazen, protože nesložili požadovanou kauci. Posuzuje se pouze návrh firmy Amadeus Real a Atelieru 8000. Jejich návrh má však tři formální nedostatky a komise doporučuje Radě města soutěž ukončit, aniž by vyhlásila vítěze.

březen 2010 - I druhé zasedání komise končí nezdarem pro společnost Amadeus Real. Prozatím...

listopad 2010 - Nově sestavená koalice OPB, TOP 09 a ČSSD si dává za cíl vypsání nové architektonicko-investorské soutěže na novou podobu Mariánského náměstí. Důležité je to slovo "investorské".

Z tohoto stručného shrnutí si můžete sami udělat obrázek o tom, co nás zřejmě čeká v budoucnosti. Jedním z důvodů je i to, že po celou dobu zde nefunguje útvar hlavního architekta.

Pokud stojíte o co nejlepší budoucnost Mariánského náměstí (a nejen jeho), požadujte po zastupitelích architektonické soutěže. Nejde o žádnou vymoženost architektů, je to naprosto standardní a objektivní postup, jak získat co nejlepší návrh. Především pro státní správu. Pokud soutěže budeme vyžadovat pouze my, architekti, bude to vypadat podezřele. Klidně se na nás obraťte s názorem, dotazem - my vám pomůžeme.


PS: Kdyby pan primátor svá slova z února 2002 myslel vážně, postavil by se k problému stejně, jako to udělali jeho předchůdci v roce 1995, kdy vypsali soutěž na dostavbu bloku ulic u Finančního úřadu. Sice se nic nepostavilo, ale doporučuji si přečíst minimálně zadání soutěže: http://cb-arch.blogspot.com/2012/02/soutezni-navrhy-na-dostavbu-bloku-ulic.html

Text / Tomáš Zdvihal

2 komentáře:

  1. Ještě k citátu pana primátora. Je skvělé, že politici v něco věří. Ale ta diskuze se neudělá sama od sebe ... možná to souvisí s kapitolou komunikace a prezentace ve Strategickém plánu města, která rozhodně není naplňována. MV

    OdpovědětVymazat
  2. Mariánské náměstí, není a vlastně nikdy náměstím nebylo. Byla a je to křížovatka několika komunikací a i dne není prostorem, kde by se někdo zastavil, tudy se jen prochází. A parkoviště, které je neprávem za náměstí považováno, je vlastně prolukou, místem po bývalé a odstraněné zástavbě. Je to prostor k zástavbě, resp. prostor, a to prostor naprosto jedinečný, určený k dotovoření. Není to prostor pro parkování pro centrum, není to místo pro volný park. Díky vlestnictví pozemků městem je to také prostor Veřejný s velkým V, který by se neměl stát cílem exploatačních choutek developerů nebo místem řešení momentálních , či spíše okamžitých potřeb města (myšleno "zrovna teď potřebujeme školu, zak ji tam postavíme"), nemůže se stát ani prostorem pro případné exhibice politiků, občanských sdružení i samotných architektů. Je to ale místo, kde by se politici, občané a architekti měli sejít, diskutovat, tvořit, opět diskutovat, rozhodovat a realizovat veřejný prostor. Ten první proces by měl napovědět JAK tento prostor vytvoříil nebo lépe utvořit, teprve potom CO a KDO tam zrealizuje a komu město pozemky prodá (nebo jen pronajme). Na první fázi by měla dát odpověď veřejná IDEOVÁ urbanisticko architektonická soutěž (neodvažuji se ani vyslovit mezinárodní), poté by měl být prodej pozemků podmíněj jednotlivými projektovými architektonickými soutěžemi na konkrétní stavby.
    To prozatím, rád bych se k tématu vrátil.
    Vladimír Zdvihal

    OdpovědětVymazat