4. 3. 2012

Mariánské náměstí ... koncept

Prezentace ateliéru NOLIMAT, která vznikla v roce 2010 v souvislosti s debatou kolem Mariánského náměstí. Jeho prostor je v územním plánu města definován jako místo pro architektonickou soutěž. Tento příspěvek je pouze rešerše několika možných přístupů, nikoliv konkrétní návrh. Jednotlivé projekty jsou virtuálně přenesené do našeho města. Každý z nich má svoje architektonické, urbanistické, sociologické a ekonomické souvislosti.

PS. V soutěži, kterou vypsal magistrát města v roce 2010 byla pro uchazeče kauce 5 milionů a porotu tvořila rada města, která rozhodovala v tajném hlasování. Byla to tedy soutěž obchodní, nikoliv architektonická, kde musí být porota odborná a nezávislá. Za těchto podmínek byly odevzdány dva návrhy, z nichž jeden nesplnil podmínky vypisovatele. Rozhodnutí o dostavbě bylo odloženo na neurčito.

Text / Mirek Vodák
























7 komentářů:

  1. Do doby, než se tam něco postaví, by se Mariánské mělo přejmenovat. Protože náměstí to dnes rozhodně není ... MV

    OdpovědětVymazat
  2. Ano Pražská třída by mohla být nádherným městským bulvárem. Má k tomu jedinečné premisy: šířka, poměrně malá členitost, vnitřní město, koldům, Clarion, IGY, O2 apod. Ale může to být mnohem lepší než v současnosti. A kde jinde by měly mít výškové budovy takové opodstatnění než ve vnitřním městě kde ubývá volných míst.
    Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě nechápavý dodatek. Není mi jasné proč by si tam nejspíše většina lidí přála park nebo nižší zástavbu. Můj názor je že parků a vůbec zeleně je (alespoň v této části) dostatek. Vždyť když se stavěla Perla také tam probíhalo k záboru zeleně. Ale výsledek působí opravdu reprezentativně i kvůli výšce která by dnes byla více diskutabilní než v 60. letech.

      Vymazat
    2. Pražská třída má jako jediná z původních silnic (Rudolfovská, Husova, Lidická) kapacitu a měřítko na to, aby podobný zásah unesla. Každý takový zásah je ovšem o kvalitě a tu v současnosti téměř nikdo nepožaduje (pro developera a politika je kvalita krátkodobě nezajímavá, a lidem je to jedno, pokud to není před jejich okny).

      To novodobé podloubí, co tam bylo před rokem 89 mělo sice otřesnou kvalitu provedení, ale urbanisticky a kompozičně to fungovalo. Město nemělo na opravu peníze, ale to neznamená, že ho muselo prodat bez jakékoliv regulace a podmínek, co se s tím stane. Současný stav je na úrovni nějaké rozvojové země. To, že naproti je nejlepší hotel ve městě je docela sranda (regulační plán se tomu říká, kdyby to někoho na radnici zajímalo). MV

      Vymazat
    3. Park je častá odpověď. Jedno z vysvětlení je, že za posledních dvacet let se v lidech vypěstovala averze na jakoukoliv novostavbu. Já se ani nedivím, při jejich "kvalitě". Bohužel je to tak. Ale jaksi automaticky se předpokládá, že nový dům zhorší stávající situaci a v tu chvíli je park nejjednodušší útěk od problému. Parkem přece nikoho neurazíme. Jenomže ono to tak není, špatně navržený park nefunguje, (třeba právě v blízkosti silnice). MV

      Vymazat
    4. Nic není dokonalé ale Pražská třída má opravdu velké množství chyb. Některé byly naznačeny. Jenže poslední dobou mám čím dál silnější pocit že těch chyb přibývá a před správným (do)řešením jako by se zavírala naděje.
      Nyní jsem zvědav, respektive se trochu obávám co bude na místě zrušené fontány před tím dalším schodištěm na "novou" terasu Clarionu. Ale abych nekončil opět negativně tak mohu říci, že jsem docela rád že snad vyšuměl návrh na IGY 2. Současný prostor (třebaže upadá) stále plní funkci náměstí více než obrovská hmota s formou klasičtější než má současná Družba.

      Vymazat
    5. Ještě k IGY. Podle mě je to poměrně podařená revitalizace brownfieldu, ale zajímavé jsou další souvislosti těchto obchodních center. Ta vnitřní pasáž stahuje lidi z ulice, kde pak nefunguje typický městský život. Pokud byste vzali všechny obchody z IGY a nasázeli je na Pražskou, máte je jeden vedle druhého až na Sady (pasáž v IGY má 250 metrů a dvě patra).

      Bude o tom jeden z dalších příspěvků. To, že ta pasáž vypadá jako ulice s domečky a obchůdky není náhoda, ale skvělá obchodní strategie postavená na psychologii. Využívá typicky městského fenoménu a různorodosti. Vpodstatě krade život z ulice a přesouvá ho dovnitř domu. Proto Pražská třída nefunguje jako ulice, ale jako silnice ... to samé Lannovka, která má problém jménem Mercury.

      Vymazat