25. 4. 2012

Volejbalová nebo architektonická soutěž ?


Na posledním zasedání rady města se jako první bod programu projednávala stavba Centra halových sportů. Byla předložena studie, která vznikla ve spolupráci Volejbalového klubu České Budějovice a ateliéru A8000. Tato studie není zatím veřejně přístupná, takže se zde nemohu vyjadřovat k jejímu obsahu (pravděpodobně se jedná o rekonstrukci a dostavbu sportovní haly a vzhledem k renomé architektů půjde o kvalitní projekt).

Co je ovšem zarážející, je přijaté usnesení Rady města, kde schvaluje záměr společného postupu a zároveň ukládá právní posouzení, zda lze tímto způsobem "vysoutěžit" projektovou dokumentaci a následně zadat veřejnou zakázku. Jinými slovy, jakým způsobem lze obejít architektonickou soutěž, která je Českou komorou architektů doporučována jako nejtransparentnější způsob výběru konkrétního architektonického řešení, zároveň dlouhodobě vedoucí k nejkvalitnějším výsledkům.



* 71 je počet návrhů na novou sportovní halu, které v roce 2009 dostalo v architektonické soutěži město Kuřim.

Přijaté usnesení přišlo pouhé dva dny poté, co si město princip architektonické soutěže ověřilo na Parku ve Čtyřech Dvorech. 25 konkrétních soutěžních návrhů na poměrně složité zadání, navíc ve velmi limitujícím čase, si magistrát může postavit vedle klasických obálek s nejnižší cenovou nabídkou a zeptat se občanů města, jakým způsobem vlastně chtějí řešit stamilionové investice do veřejných staveb a veřejného prostoru ... Proč se u řádově desetkrát dražšího projektu sportovní haly opět vracíme k prapodivnému trendu, kdy architektonickou kvalitu staveb posuzuje rada města, kde nesedí nikdo s odpovídající profesní kvalifikací?  

Proč se projekt sportovní haly nepřipravuje formou arcitektonické soutěže? Jaké jsou  výhody takovéhoto postupu? Proč k tomuto tématu neprobíhá žádná veřejná diskuze? Proč se s projektem nepočkalo na fungující odbor hlavního architekta?

PS. Architektonická soutěž je v některých momentech podobná sportovní soutěži. Jsou jasně daná pravidla, na jejichž dodržování dohlíží nezávislá porota/rozhodčí. Je na samotných soutěžících, aby zvolili vhodnou architektonickou/sportovní strategii vedoucí k úspěchu. Volejbalový klub má v našem městě obrovskou tradici, ale každý svůj titul si musel tvrdě vybojovat proti svým soupeřům. Sportovní halu si zaslouží, ale ne bez soutěže ...

Text / Mirek Vodák


2 komentáře:

  1. Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,

    dovoluji si Vám, kteří na tom máte podíl, poděkovat za uspořádání architektonické soutěže na park 4 Dvory. Přišlo 25 soutěžních návrhů, což je mnohem více, než do výběrových řízení města obvykle chodí. Náklady na uspořádání soutěže nepřesáhly jedno procento z celkového objemu investice (cena za první místo bude součástí honoráře) a soutěž se podařilo uspořádat během 4 měsíců. Také bych chtěl poděkovat všem zaměstancům města, kteří se na podíleli na administrativě a organizaci, především paní Leštinové.

    Na druhou stranu se během posledního měsíce objevilo několik skutečnosti, které nám pohled na architektonické dění ve městě kazí:

    1/ Do výběrového řízeni na hlavního architekta se přihlásil pouze jeden uchazeč. Proběhne zbytek výbětového řízení? Pokud ano, kdy? S jakou porotou? Pokud ne, proč? Jak bude město postupovat dále?

    dovolím si připomenout, že na můj dotaz ohledně podmínek výběru http://cb-arch.blogspot.com/2012/02/hlavni-architekt-druhy-pokus.html přišly pouze dvě odezvy, z nichž ani jedna neobsahovala odpověď na otázky a dnes je to 300 dní, kdy je odbor neobsazen.

    2/ Připravuje se projekt Centra halových sportů. V zápise rady se nepočítá s architektonickou soutěží. Proč? Naopak se zde objevuje snaha prosadit jedno řešení bez standartního výběrového řízení. Proč?

    viz následující odkaz http://cb-arch.blogspot.com/2012/04/volejbalova-nebo-architektonicka-soutez.html .

    3/ Problematika, která se týká územního plánování a vypisování veřejných zakázek nejen na území města ČB, a která se objevila také v několika celostátních denících.

    viz následující odkaz http://cb-arch.blogspot.com/2012/04/uzemni-planovani-po-cesku.html .

    Autoři blogu CBArchitektura jsou ochotni se kdykoli a kdekoliv sejít k veřejné diskuzi o současné architektuře v našem městě a přeji Vám pěkný zbytek dne.

    Miroslav Vodák, Ing.arch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musi se na to divat z trochu sirsiho uhlu :]

      http://vimeo.com/anthropocene/shortfilm
      .me

      Vymazat