11. 6. 2012

Volejbalová nebo architektonická soutěž II.

Rekonstrukce sportovní haly znovu rozpoutala debaty / Týdeník Budějovicko 19/2012.

Je stará. Nevyhovuje. Je přeplněná atd, atd. O rekonstrukci českobudějovické sportovní haly už se mluví spoustu let. A každou chvíli v jiné souvislosti. Jaká je ta aktuální?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Je to už několik let, co se mluvilo o stavbě haly nové. Pak měla být její rekonstrukce s přístavbou další plochy. A teď? Zatím nikdo neví. Kromě vedení města a volejbalového klubu. Českobudějovický volejbalový klub reprezentuje město už řadu let v evropských soutěžích. A stejně dlouho volá po novém důstojném stánku pro mezinárodní zápasy. Před časem jeho vedení mluvilo o tom, že si nechá postavit zcela novou halu v prostoru bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech. Teď si nechal na vlastní náklady udělat studii od renomovaného architektonického studia Atelier 8000 na její rekonstrukci a přestavbu. Tu představil vedení města. Veřejně zatím ne. Teď se uvidí, jak se bude celá věc dál rozvíjet. 

„Rada města se na svém jednání 18. dubna seznámila s hmotovou studií Centra halových sportů, kterou na své náklady nechali zpracovat zástupci volejbalového klubu Jihostroj. To, zda se radnice k představenému projektu připojí (např. formou smlouvy o spolupráci mezi volejbalovým klubem a městem), či město při přípravě budování Centra halových sportů půjde vlastní cestou, bude předmětem rozhodování vedení města během května,“ zní odpověď z vedení města na řadu otázek, které jejich rozhodnutí vyvolává. Město prý chce spolu s volejbalovým klubem postavit centrum halových sportů a na některém z příštích jednání bude mít k dispozici právní názor k jedné ze zvažovaných variant. „Jakmile se členové rady pro některou z možností rozhodnou, jistě budou umět výhody zvolené varianty vysvětlit,“ dodává.

O totiž neveřejné ujednání vzbudilo bouřlivé debaty. Třeba prezident florbalového klubu Štíři České Budějovice Jiří Kratochvíl upozorňuje na to, že s nimi o možnostech v hale nikdo nediskutoval. Přitom právě oni jsou dalším týmem, který halu hojně využívá. Bojí se tak, že třeba rozměry nebudou vyhovovat jejich potřebám. 

Architekti Mirek Vodák s Tomášem Zdvihalem, kteří stojí za blogem Cbarchitektura, upozorňují na to, že na podobné projekty vznikají v jiných městech architektonické studie. Co je ovšem zarážející, je přijaté usnesení rady města, kde schvaluje záměr společného postupu a zároveň ukládá právní posouzení, zda lze tímto způsobem „vysoutěžit“ projektovou dokumentaci a následně zadat veřejnou zakázku. Jinými slovy, jakým způsobem lze obejít architektonickou soutěž, která je Českou komorou architektů doporučována jako nejtransparentnější způsob výběru konkrétního architektonického řešení, zároveň dlouhodobě vedoucí k nejkvalitnějším výsledkům,“ píši architekti na svém blogu cbarch.blogspot.cz a zároveň dodávají, že třeba město Kuřim takhle zíkalo v architektonické soutěži až 71 možných návrhů sportovní haly, ze kterých pak mohlo vybírat. Jak budou dál postupovat České Budějovice?

Text / Roman Šperňák - Týdeník Budějovicko 19/2012

PS. Více o výběrovém řízení najdete zde. Je to zajímavá souvislost s koaliční smlouvou, kde je v kapitole Investice vytvoření otevřeného a průhledného systému zadávání veřejných zakázek. A proč je dobré dělat architektonickou soutěž ?

Žádné komentáře:

Okomentovat