9. 7. 2012

Hlavní architekt Budějovic / MF DNES

Před rokem zřídili radní krajského města útvar hlavního architekta. Nyní má dva zaměstnance a v plánu je přijmutí dalšího, ale šéfa stále nemá. Město ho nenašlo ani při dvou výběrových řízeních. Radnici za to kritizuje opozice i místní architekti.

Proč budějovický magistrát živí útvar hlavního architekta, když tento odbor žádného šéfa nemá? Odpověď požadují po radních opoziční zastupitelé i někteří budějovičtí architekti.

Koalice prosadila zřízení nového útvaru hlavního architekta už před rokem, ale dnes v něm pracují jen dva dopravní inženýři. Šéfa odboru hledali radní ve dvou veřejných soutěžích, oba pokusy však ztroskotaly. A to i přesto, že při prvním pomáhali městu vybírat odborníka z devíti adeptů i špičkoví architekti včetně Evy Jiřičné. “To, že jsme nevybrali hlavního architekta ve dvou pokusech, neznamená, že nevybereme napotřetí. Možná bychom měli víc spolupracovat s komorou architektů a také víc náš záměr prezentovat,” uvedl primátor Juraj Thoma.

Zároveň odmítá, že vedení radnice si už splnilo ambice vytvořením nového odboru a rezignovalo na jeho smysluplné obsazení a odváděnou práci. Tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek si nyní objednává na pohovor adepty, kteří se ucházejí o místo architekta. “Přihlásilo se jich přes deset. Doufám, že mezi nimi bude nějaká tvůrčí osobnost. Novému spolupracovníkovi jsme připraveni nabídnout místo už od srpna,”potvrdil Řeřábek. Ale nejde o post hlavního architekta, pozice šéfa zůstane dál prázdná. 

Podle opozice to zpochybňuje smysl existence celého odboru. “V současné době nevidíme obsazení této pozice reálně. Za podmínek, které radnice nabízí, obtížně seženeme nadstranického odborníka s renomé,” podotkl předseda klubu ODS Vladimír Brůha. Pokud je na magistrátu už rok útvar hlavního architekta bez šéfa, vynakládá podle Brůhy koalice zbytečně peníze na něco, co nefunguje.

Orientace budějovických radních na levné projekty dělané bez architektonických soutěží už je podle budějovického architekta Miroslava Vodáka na vzhledu krajského města znát. “Za posledních deset let se v Budějovicích nepostavil z veřejných peněz jediný slušný dům. Základní otázkou je, zda chceme ve městě stavět kvalitní současnou architekturu. Pokud ano, stačí nám k tomu dvě věci: dobré zadání ze strany města a transparentní výběr špičkovách architektů,říká. Přitom vedení radnice má podle mladého architekta Vodáka na co navazovat, v 90,letech tu vzniklo několik takových staveb: Dlouhý most přes Vltavu, přestavba a dostavba radnice na centrálním náměstí i dům s pečovatelskou službou v Nerudově ulici.

Podle radní Ivany Popelové se město začíná k architektonickým soutěžím vracet. ”Udělali jsme architektonickou soutěž na park ve Čtyřech Dvorech, chystáme ji na letní kino v Háječku. Vždycky jsme kritizovala, že obnova Lannovy třídy a parku Na Sadech se dělala bez těchto soutěží a nikdo se nezamyslel nad tím, co by tam mohlo vzniknout,” srovnává.

Text: Ludmila Mlsová / MF DNES / 9.7.2012 

PS: O konkursu na hlavního architekta se dočtete zde.

2 komentáře:

  1. Je skvělé, že se město vrací k architektonickým soutěžím a bude zajímavé sledovat, na jaké zakázky bude tento systém výběrového řízení využívat. Na druhou stranu, jedním ze základních předpokladů úspěchu je dobré zadání ze strany magistrátu a kvalitní tým lidí, kteří ho definují a se soutěžemi mají zkušenosti. Viz park 4Dvory, který byl v tomto směru na samé hranici regulérnosti a smysluplnosti. MV

    OdpovědětVymazat
  2. A jeden starsi blog, který podobnou patovou situaci predpovidal:
    http://ag-ent.blogspot.cz/2011/03/sumo-29-o-hlavnich-architektech.html

    OdpovědětVymazat