16. 8. 2012

Strategický plán

Město České Budějovice vypsalo výběrové řízení na zpracování strategického plánu. Kritériem výběru byla cena (80 procent) a reference (20 procent). Strategický plán by měl sloužit jako koncepční dokument, kde bude definováno, jakým způsobem by se město mělo vyvíjet v letech 2014-2020. Jde o definici nějakého cíle a vhodnou strategii pro jeho naplnění.

Protože strategický plán není výrobek a nejde dovézt z Číny, jedná se o vysoce intelektuální práci, která by měla být náležitě oceněna. Je to podobné jako u lékaře, který stanoví diagnozu, navrhne postup a provede operaci, která vede k uzdravení pacienta. Výběrové řízení vyhrála společnost s nabídkovou cenou 345000 Kč, jinýmy slovy jde o 860 hodin práce (půl roku pro jednoho zaměstnance). Jde za těchto podmínek vymyslet úspěšná strategie nebo se bude jednat pouze o formální text, tak jako tomu bylo doposud? Proč se dělá výběrové řízení o nejnižší cenu a nemají větší váhu jiná, kvalitativní kritéria výběru?

Text / Mirek Vodák

PS. Cena za vypracování strategického plánu je šestkrát menší, než cena veřejných záchodků v Krajinské ulici. Ukazuje to na priority současné společnosti a politiků, kteří ji reprezentují? Další souvislosti zde.

3 komentáře:

  1. U strategického plánu není tak jednoznačné, jak by se mělo správně vypsat výběrové řízení a kdo by měl být zpracovatelem str.plánu, jako v případě územního plánu a architektonické soutěže. Přivítala bych diskuzi nad kritérii, které by mělo město hodnotit. Reference jsou v tomto případě těžko ohodnotitelné, musela by se srovnávat kvalita vypracovaných strategických plánů jednotlivých uchazečů. Napadá mě v analogii se soutěží prezentovat návrh vize konkrétního města, několik nápadů, kam by mohlo směřovat, případně návrhy na inovativní zpracování strategického plánu jinak než jen ve formě suchých textů.

    Ivet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Take bych privital diskusi (proc, jak, k cemu, za kolik). Bohuzel mam pocit, ze se plan dela, protoze musi byt a ne, protoze ma zasadni vyznam pro rozvoj mesta. Jinak si nedovedu vysvetlit ty kriteria vyberoveho rizeni.

      Proc ne takhle ? http://cb-arch.blogspot.cz/2012/07/trebon-otevrena-strategie-mesta.html

      Mirek

      Vymazat
  2. ...jedna z věcí, kterou by uchazeč měl předložit, je určitá představa postupu práce. Například:
    - bude na tom pracovat cca 10 lidí: architekt/urbanista/sociolog/dopravář/historik/krajinář/grafik/aj.
    - budou vymezeny stávající problémy + rozdělení dle míry nutnosti řešení a jednoduchosti řešení
    - výstupy budou textové / mapové / grafické (grafy/statistiky) / srovnání-příklady / fotodokumentace
    atd.

    Lze toho vymyslet asi spousta, ale když mi tohle uchazeč řekne + třeba i přidá příklady je to více čitelné než pouhá cena.
    Jakub H.

    OdpovědětVymazat