22. 10. 2012

Jihočeská architektura

V souvislosti s krajskými volbami proběhl na portálu Budějcká Drbna on-line rozhovor s několika významnými představiteli Jihočeského kraje. Zeptali jsme se na poměrně jednoduché otázky, týkající se architektury, protože kraj nikdy ve  své 12ti-leté historii neudělal regulérní architektonickou soutěž na jedinou stavbu.

"Dobrý den, proč Jihočeský kraj u veřejných staveb a výběrového řízení na projektanta nevyužívá architektonické soutěže?" Mirek Vodák

"U velkých staveb, které se staví takzvaně na zeleném, se "architektonická soutěž" dělá, například Dům seniorů Bechyně, atd. U silničních staveb je to složitější, snažíme se používat standardizovaná řešení, ale tam, kde se například most stává dominantou okolí, spolupracujeme s okolními obcemi a necháváme si zpracovat architektonické návrhy."

Ing. Václav Král, radní Jihočeského kraje pro regionální rozvoj, investice, dopravu a územní plánování.

"Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč kraj za celou svou historii nevypsal ani jednu architektonickou soutěž na stavby financované krajem, nebo územní plán? Architektonická soutěž (v souladu se soutěžním řádem České komory architektů) je nejpokročilejší a nejtransparentnější způsob, jak získat nejkvalitnější návrh a ne pouze ten nejlevnější (o kterém dopředu znáte pouze jeho cenu, nikoliv kvalitu). Zaznamenal jste, že v samotném jihočeském kraji bylo letos vypsáno 6 architektonických soutěží (rozhledna, park, územní plán, interiér, sportovní hala...) a další 3 budou ještě letos vypsány? Jde o jasný nadprůměr v rámci celé ČR, bohužel samotný kraj se na tom nijak systematicky nepodílí, většinou jde o iniciativu jednotlivců. Hodláte v tom jako nejvyšší představitel kraje něco změnit? Máte konkrétní příklad stavby, kde uvažujete o architektonické soutěži? Děkuji."

Tomáš Zdvihal, CBArchitektura

"Na tuto otázku zde, tuším, včera odpovídal můj kolega radní V.Král a já se s tím ztotožňuji."

Mgr. Jiří Zimola, úřadující hejtman Jihočeského kraje.

"Mrzí mě, že jste mi v podstatě na žádnou z otázek neodpověděl. Pan Král ve včerejším online chatu pouze, že kraj "architektonické soutěže" dělá. Není tomu tak. Pokud by opravdu byla vypsána soutěž na domov pro seniory v Bechyni, byl by veřejně prezentován (výstavou, katalogem) více než pouze jeden jediný návrh. To samé se týká územního plánování. Pokud Vám přijde v pořádku, že jedny z nejdůležitějších dokumentů zpracovávají architekti a urbanisté za zlomkové ceny (i 15% předpokládané ceny) a že zadavatele zajímá právě nejnižší cena, nikoliv kvalita tohoto dokumentu, mají se voliči do budoucna na co těšit."

Tomáš Zdvihal, CBArchitektura

"Omlouvám se, myslel jsem, že jste byl s odpovědí pana kolegy Krále srozuměn. Přesto musím stejně jako on konstatovat, že architektonické soutěže mají smysl u staveb hodných „zvláštního zřetele“. Takových jsme ale v uplynulých letech v kraji realizovali pomálu. Vím, že namítnete, a jistě správně, že to lze dělat i při stavbách mostů, ale my jsme v situaci, kdy s ohledem na finance hledíme spíše na funkčnost. To, že zadavatele zajímá nejnižší cena, není vinou zadavatelů, ale vinou zákona o zadávání veřejných zakázek a současné celospolečenské atmosféry. Zkusme hypotetický příklad: budete soutěžit o veřejnou zakázku, kdy sice nabídnete nejlepší cenu, ale veřejný zadavatel vybere vašeho konkurenta, násobně dražšího, ale údajně kvalitnějšího. Jak se budete chovat? Co si budete myslet a co budete tvrdit Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže? Vidíte, každá mince má dvě strany...To, že jsou architekti a urbanisté ochotni soupeřit za zlomkové ceny, jak uvádíte, by mě sice mohlo naplňovat radostí, ale moc dobře vím, že z dlouhodobého hlediska to není správné. Jak z toho tedy ven?" 

Mgr. Jiří Zimola, úřadující hejtman Jihočeského kraje.

"Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč Jihočeský kraj za celou svou historii nevypsal ani jednu architektonickou soutěž, včetně osmi let kdy jste byl hejtmanem? Architektonická soutěž (v souladu se soutěžním řádem České komory architektů) je nejpokročilejší a nejtransparentnější způsob, jak získat nejkvalitnější návrh a ne pouze ten nejlevnější (o kterém dopředu znáte pouze jeho cenu, nikoliv kvalitu). Máte konkrétní příklad stavby, kde jako politik (ať už na úrovni města, kraje nebo senátu) uvažujete a budete prosazovat architektonickou soutěž? Děkuji."

Mirek Vodák, CBArchitektura

"Pane architekte, Jihočeský kraj má ve své kompetenci, z hlediska velkých investic, zejména silnice 2, a 3. třídy. Tam nějaké architektonické soutěže nemají smysl. Jinak si myslím, že architektonická soutěž má smysl v případě velkých staveb a stavebních záměrů. Zejména těch, které významně ovlivní ráz jejich okolí. Takže jsem například pro dokončení architektonické soutěže na Mariánské náměstí v ČB, abychom věděli, co by tam mohlo vyrůst."

RNDr. Jan Zahradník, kandiduje do senátu za Českobudějovicko a Třeboňsko


Co k tomu dodat? Architektura většinu z nás obklopuje dnes a denně téměř nepřetržitě. Je velká škoda, jak malý význam jí politici i voliči přikládají a za veřejnou stavbu hodnou pozornosti se v Jihočeském kraji považuje pouze dálnice, 4.koridor, splavnění Vltavy a dostavba Temelína ... Je docela zajímavé, že každý z dotazovaných otázku velmi rychle přesměroval na  dopravní infrastrukturu. Ano, ta tvoří největší objem investic, ale kromě ní kraj spravuje také významné veřejné stavby (budějovickým příkladem budiž Jihočeské muzeum za 105 milionů v první etapě).

Rád bych politikům vzkázal, že architektonická soutěž primárně nesouvisí s velikostí a významem zakázky, ale především ve způsobu, jakým si chcete vybrat konkrétní řešení konkrétní stavby s ohledem na kvalitu. Sousední Rakousko za posledních dvacet let vypsalo stovky soutěží na školy, nemocnice nebo muzea a dvaadvacet let po revoluci bychom tento systém mohli převzít. Proč? Protože architekta nemůžete vybírat na základě nejnižší ceny, stejně jako my si nevybíráme politiky na základě jejich platu.

Toto byla zároveň odpověď na otázku pana hejtmana Zimoly "Jak z toho ven?". Nehledejte v tom nic složitého, dobrý dům vám postaví jenom dobrý architekt na základě dobrého zadání. ÚOHS s tím nemá co dělat, architektonickou soutěž zná (soutěž o návrh) a české zákony nikomu nezakazují stavět krásné a kvalitní domy. To je Vaše rozhodnutí jako investora, tak se toho nebojte a zkuste to.

Text / Mirek Vodák, Tomáš Zdvihal

3 komentáře:

  1. Jak z toho ven? Využívat soutěže o návrh dle zákona o veřejných zakázkách (kdyby snad na kraji nevěděli, tak § 102 - 109). Tam se pak nesoutěží o nejnižší cenu, ale o nejvýhodnější návrh, na jehož základě je zadána veřejná zakázka. Zároveň taková soutěž významně omezuje korupci v zadávaání např. projektových prací.
    Vladimír Zdvihal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zájemci o uspořádání soutěže či konzultace v oblasti zadávání veřejných zakázek mohou kontaktovat Pracovní skupinu pro soutěže ČKA. MV

      Vymazat
  2. 12.10.2012 E15

    Nemocnice v Jindřichově Hradci chystá stavbu nového pavilonu. Objekt, jehož vybudování bude stát 184 milionů korun, poskytne zázemí pro internu, chirurgii, neurologii, ortopedii a urologii.Stavba by měla začít ještě letos, její dokončení nemocnice plánuje do konce příštího roku, řekl předseda jejího představenstva Miroslav Janovský.

    Náklady na výstavbu zajistí z větší části Jihočeský kraj. Ten dá na projekt 164 milionů korun. „Investice do zdravotnictví jsou jednou z hlavních priorit současného vedení kraje. Asi nikdo nepochybuje o tom, že peníze vynaložené na modernizaci jindřichohradecké nemocnice představují smysluplnou a potřebnou investici, která se vyplatí nejen obyvatelům Jindřichohradecka, ale i dalším Jihočechům,“ uvedl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

    OdpovědětVymazat