2. 10. 2012

Rozhledna Hýlačka / Projektil

Soutěžní návrh na rozhlednu Hýlačka od ateliéru PROJEKTIL / Hýlačka vždy bývala oblíbeným cílem turistických výletů. Hýlačka, na rozdíl od ostatních rozhleden, byla ale také místem, kde se setkávali a bavili lidé. Hrávalo se tu ochotnické divadlo, pořádaly menší výstavy.

Atmosféra místa a ikonický a jedinečný tvar původní rozhledny Hýlačky nás vedl k respektování této stavby v mnoha ohledech, logická dřevěná konstrukce, hmota vystavěná na šestiboké podstavě a orientace hlavního výhledu k historickému jádru města Tábor. Návrh nové rozhledny je jakýsi překlad původní stavby do současného architektonického jazyka s nezměněnou podstatou a hodnotou.





V současnosti zde vedou dvě turistické trasy, v blízkém okolí nedávno vznikla zoologická zahrada, v přilehlém lesoparku se nachází dětské hřiště a sportovní areál. Naším cílem je zasadit novou rozhlednu do této mozaiky tak, aby vyčnívala pouze vizuálně – chápeme ji jako tradiční součást Větrov. Návrh se proto nezabývá pouze samotnou rozhlednou, ale řeší také její okolí. Doporučujeme využít celou přilehlou travnatou plochu osazením lavic, piknikových stolů a dřevěných herních prvků. Rozhledna se tak znovu může stát tradičním výletním cílem, který nabízí víc než jen výhled do krajiny.  




Žádné komentáře:

Okomentovat