29. 11. 2012

4 architektonické soutěže ... a co dál ?

V Českých Budějovicích se letos podařila naprosto nevídaná věc: samotné město vyhlásilo během jednoho roku 4 architektonické soutěže, což je pravděpodobně český rekord. Bylo by skvělé, kdyby tento trend v dalších letech pokračoval a přidaly se i krajské a státní instituce.

Celá věc má ovšem jeden háček: město nemá fungující strategii, jak dlouhodobě a systematicky připravovat podmínky pro tyto soutěže, což je nezbytný předpoklad pro kvalitní zadání, a tím pádem i výsledek. Znamená to soustavnou komunikaci především mezi útvarem hlavního architekta, odborem územního plánování, odborem rozvoje, investic a veřejných zakázek, radou města, zastupitelstvem a také občany.


Přesto lze poslední rok považovat za krok správným směrem a Budějovice by v tomto ohledu mohly být vzorem pro ostatní, nejenom jihočeská města. Česká komora architektů považuje architektonickou soutěž za transparentní a nejúčinnější způsob zadání veřejné zakázky na návrh stavby. Pokud máte zájem o kvalitní architekturu ve vašem městě, pak toto je jedna z nejlepších cest (nikoliv jediných), jak toho dosáhnout. Politici nejsou hloupí a postavit dobrý dům je pro ně skvělá reklama. Bohužel, často neví jak na to. Řekněte jim to tedy Vy. Pošlete jim email a jděte na zastupitelstvo. Argumenty najdete zde. Před rokem jsme to udělali úplně stejně ...a ono to kupodivu funguje. Je to logické, transparentní a ekonomické řešení.


PS. Možná je souvislost počtu soutěží s projektem CBArchitektura jen čistě náhodná a za zmínku tak stojí pouze poděkování od Petra Leška v Bulletinu ČKA. Text / Mirek Vodák

1 komentář:

  1. Tanto odkaz dostali starostové, místostarostové a zaměstnanci stavebních úřadů, odborů rozvoje, územního plánování, architektury, či investic Jihočeské kraje a těchto jihočeských měst: České Budějovice, Český Krumlov, Písek, Jindřichův Hradec, Tábor, Strakonice, Prachatice, Bechyně, Blatná, Borovany, Dačice, Dobrá Voda u ČB., Hluboká n. Vlt., Chlum u Třeboně, Kamenný Újezd, Kaplice, Křemže, Ledenice, Lišov, Rudolfov, Protivín, Planá n. Lužnicí, Nové Hrady, Netolice, Milevsko, Sezimovo Ústí, Slavonice, Soběslav, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Velešín, Vodňany, Volary, Volyně, Vyšší Brod, Zliv

    OdpovědětVymazat