3. 1. 2013

3 PLUS 1

"Ale to by u nás nešlo ... " Velmi častá věta, kterou architekti slyší v diskusích, když ukazují příklady kvalitní architektury ze zahraničí. Nejlepší odpovědí na zmíněné klišé - 23 let po revoluci - je ukázat konkrétní stavbu v Čechách, která vznikla ve stejných ekonomických a právních podmínkách jako má naše město. Proto budeme ukazovat pravidelně po celý rok vždy tři příklady současné světové architektury (kvůli kontextu většinou evropské) a jednu realizaci na podobné téma u nás. 

Zadání, kontext, investor a architekt jsou čtyři základní faktory, které ovlivňují výslednou realizaci. Kdekoliv a kdykoliv. Můžeme je doplnit o dobrého stavitele. Hodně to zjednodušujeme, ale nic víc v tom není a nic víc v tom nehledejte. A pokud vás nějaká stavba zaujme, u každé bude odkaz na jejího architekta a vy se tak můžete dozvědět víc. Všechny z nich mají totiž svůj příběh. Zkuste ho ve vašem městě poslat dál. Dobrá architektura může vzniknout i ve vaší ulici.

Make no little plans. They have no magic to stir men’s blood and probably themselves will not be realized. Make big plans; aim high in hope and work, remembering that a noble, logical diagram once recorded will never die, but long after we are gone will be a living thing, asserting itself with ever-growing insistency. 
Remember that our sons and grandsons are going to do things that would stagger us. 
Let your watchword be order and your beacon beauty. Think big. Daniel Burhnam 

Žádné komentáře:

Okomentovat