10. 1. 2013

3+1 / NÁMĚSTÍ

3+1 / Tři projekty ze zahraničí a jeden od nás ukazují, jak také může vypadat náměstí. Inspirujme se.  I v Budějovicích máme veřejné prostory, které by si zasloužily podobný přístup. Je pouze na nás, jakým způsobem se k nim v budoucnu postavíme. Nejenom Mariánské a Senovážné náměstí je v současnosti ostudou. Ale je to zároveň velká příležitost. Ke kvalitnímu výsledku potřebujeme především dobré zadání a dobrého architekta.

Jednobarevný betonový koberec v centru Innsbrucku nechává vyniknout okolním domům, památníku a především městskému životu. Promyšlená morfologie velmi jemně vymezuje jednotlivé prostory pro různorodé funkce a během dne vytváří zajímavou stínohru, která pokračuje nočním nasvícením.





Náměstí jako dětské hřiště vymezené plotem z kortenu. Jednotný design spojuje pět domů s odlišnou funkcí a umožňuje propojení interiéru a exteriéru. Levný asfalt jako univerzální povrch s pohyblivým mobiliářem pouze doplňuje největší hodnotu, kterou jsou vzrostlé stromy.


SolarCity má 5000 obyvatel. Povrchový parking zde téměř neexistuje a do Linze jezdí tramvaj. V centrálním objektu je knihovna, restaurace, společenský sál, obchody, ordinace a další občanská vybavenost. Betonová dlažba je v kontrastu s barevným sklem a dřevěnou fasádou.


Výsledek architektonické soutěže (2003) a dlouhodobé politické vůle k realizaci (2011). Hlavní dlážděná plocha umožňuje pořádání nejvýznamnějších městských akcí: trhů a hudebního festivalu. Na náměstí lze přijet autem, ale není průjezdné. Osvětlení je součástí kompozice.

Žádné komentáře:

Okomentovat