24. 1. 2013

3+1 / SUPERMARKET

3+1 / Tři projekty ze zahraničí a jeden od nás ukazují, jak také může vypadat supermarket. Inspirujme se, protože i supermarket je architektura. Může mít kvalitní veřejný prostor, čisté záchody i dobrou restauraci. Parkovište nemusí dělat pouze dopravní inženýři, může se vést dialog s krajináři, architekty anebo sousedy, kteří jsou zároveň zakázníky. Podívejme se jak na to.



První energeticky soběstačný SPAR s fotovoltaickou elektrárnou, vodní turbinou a recyklovatelnou konstrukcí z ocele a dřeva, dostal cenu od Austrian Green Building Council. Koncept velmi chytře reaguje na stísněný pozemek a rozděluje ho na park a parkoviště.

http://www.love-home.com/

M-Preis je lokální maloobchodní řetězec, který si postavil image na architektuře.  Typové řešení pro něj neexistuje a každý jeho projekt reaguje na specifické pozemky v alpských údolích Tyrolska. Pokud je tohle standard, ostatní se velmi rychle přidají. Kdy se podobný projekt objeví u nás?

http://www.zechner.com/

Wattens má 8000 obyvatel a supermarket od Dominiqua Perraulta, architekta Francouzské národní knihovny. Jednoduchá ocelová konstukce s translucentní fasádou je doplněna poloveřejným parkem. Výrazné logo M-Preis je jedinou viditelnou reklamou. Nepropaguje nejnižší cenu, ale kvalitu.

http://www.perraultarchitecte.com/en/homepage/

"Víte, u nás staví domy architekti, ne hokynáři." Ing. Antonín Dokoupil, vedoucí odboru rozvoje města. V Litomyšli se dlouhodobě daří spolupráce veřejné a soukromé sféry, jejíž výsledek je výhodný pro obě strany. "Když někdo upraví kus veřejného prostoru, tak tam město nemůže nechat zaneřáděný svůj pozemek ... takže cítíme to jako povinnost, že když oni k tomu přistoupili dobře, tak jejich architekt zároveň zpracoval svým rukopisem tu naši část ... to nám přišlo jako samozřejmost.”

http://www.raw.cz/

2 komentáře:

  1. Spar v Grazu je vzezřením svého vstupního portálu jako sourozenec Hokejového centra Pouzar:) Mimochodem myslím si, že zajímavý vstup má současný "Möbelix" v ČB a podařeně hodnotím (alespoň na naše poměry) i sousední "Jenu".

    Také vítám vznik:
    http://www.c-budejovice.cz/cz/rozvoj-mesta/stranky/soukrome-zamery-na-uzemi-mesta.aspx

    alespoň jsem se dozvěděl že Scontem "1" apokalypsa neskončila. To že není na téměř 50 str. jediná vizualizace už si začínám zvykat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za odkaz. Mozna je to prijemne rychla reakce na http://www.cbarchitektura.cz/2012/11/informovanost-o-zamerech.html

      Vymazat