8. 2. 2013

3+1 / KNIHOVNA

3+1 / Tři projekty ze zahraničí a jeden od nás ukazují, jak také může vypadat knihovna. Dnešní knihovny jsou mnohem víc, než pouhé studovny a sklady knih a navazují na to nejlepší, co tento archetyp představuje po tisíce let. Moderní technologie sice usnadňují provoz, ale nedokáží nahradit jejich společenský význam. Jednou bude podobně dobrý dům i v Budějovicích.



"Kniha je výzva. Knihovna vám vypráví o této výzvě. Neustálá obnova architektury pramení z měnícího se pojetí prostoru. Člověk s knihou jde ke světlu. To je počátek knihovny. Přece nepůjde patnáct metrů k lampě ... " 

Louis I. Kahn

Kampus Utrechtské univerzity představuje učebnici současné holandské architektury. Mecanoo, NL Architects, OMA, Neutelings Riedijk. Jednou z dominant je "černobílá" stavba knihovny od Wiel Arets z pohledového betonu a skla, obojí s výrazným přírodním motivem.

http://www.wielaretsarchitects.com/


Vynikající ukázka abstrakce problému na základní funkční element, který svým opakováním vytvoří fascinující prostorové schéma. 250 metrů dlouhá archa z betonu, oceli a skla uprostřed tropické botanické zahrady. Knihovna jako symbol lepšího Mexika pro 21.století.

http://www.kalach.com/taller.html

Knihovna jako veřejný prostor, učebnice technologie a ukázka spolupráce architekta, inženýra, designéra a umělce. Viditelné technické zařízení, aktivace betonového jádra, podlaha se vzorem statického zatížení. Průchozí parter spojuje dva odlišné světy: park a náměstí.

www.projektil.cz

2 komentáře:

  1. ahoj, to je vas vyber? nebo ukazka z nejaky knizky? dik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyber ... krasnych knihoven je hodne, pokud muzu doporucit dalsi, tak treba Seattle/Koolhas, Stuttgart/Yi, Yale/SOM nebo Tama Art/Toyo Ito ... MV

      Vymazat