2. 3. 2013

3+1 / NÁBŘEŽÍ

3+1 / Tři projekty ze zahraničí a jeden od nás ukazují, jak také může vypadat nábřeží. Řeky, potoky a vodní nádrže představují pro naše města jedny z nejvýznamnějších přírodně urbanistických hodnot a v řadě z nich (obzvláště jihočeských) je to výrazný kompoziční prvek, procházející centrem i periferií. Je velmi důležité, jak toto rozhraní mezi městem a vodou vypadá a zda tento potenciál dokážeme využívat.


Poměrně výrazná úprava nábřeží Ljublanice probíhala několik let na základě jednotného Master planu, volně navazujicího na práci Jože Plečnika. Jednotlivá zastavení, která vznikla ve spolupráci různých ateliérů, přibližují řeku lidem a reagují na charakter okolních čtvrtí. 













Jednoduchý a přitom velkorysý zásah, který u slepého ramene vytváří nové nábřeží a náměstí. Betonové stupně a dřevěné molo mají dimenze, které odolají přírodnímu živlu, jsou jednoduché na údržbu a zároveň mají přirozené měřítko a detail, lákající k celoroční aktivitě.


Jednotný design parkových úprav sjednocuje několik ostrovů s různorodou funkcí: tennis island, soccer island, park island, nature island. Jasná hranice mezi parkem a budovami koncentruje kvalitu a omezuje rozrůstání města do krajiny, což je ve výsledku velmi ekonomické.



Naprosto minimální zásah, který respektuje přírodní charakter říčky v centru Litomyšle. Jeďte se tam někdy podívat a projděte si celé město, které díky systematické práci vyniká největší koncentrací současné kvalitní architektury u nás. Není to náhoda, ale zásluha několika konkrétních lidí.

4 komentáře:

  1. Mlýnská stoka, Sokolský ostrov, park v Dukelské, Háječek, ale i Vltava na Hlubokou nebo Malše u Malého jezu. Kolik tu najdeme míst, kde se dá prirozene sejit k rece, sednout na hranu a ráchat nohy ve vode??? Misto toho máme zabradli, krovi, svahy a protipovodnove zdi.

    To co se v souvislosti s protipovodnovymi opatrenimi kolem reky deje v Budejovicich, Krumlove, Sobeslavi, Plane a Veseli je mozna technicky a vodohospodarsky dobre, ale z pohledu vztahu mesta a reky, architektury, urbanismu a sociologie je to katastrofa.

    Pritom by stacilo k projektovani prizvat architekty, jejichz prace nekonci metr od brehu. Jak je videt v mnoha rakouskych a nemeckych mestech, kompromis by se urcite nasel. Mame ty same problemy s velkou vodou jako oni, akorat my na ne zatim neumime inteligentne odpovedet. MV

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím jestli nechceme, spíše nedokážeme pokládat správné otázky a hledat na ně společně odpovědi. My jako architekti nedokážeme vysvětlit kvalitu / my, kteří můžeme něco změnit, nevíme co a koho oslovit / my lidi zjednodušeně hodnotíme podle individuálních soudů líbí-nelíbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presto se to obcas podari, dokonce i u nas ... za kazdym takovym projektem stoji konkretni lide, kteri si polozili otazku, hledali odpoved, vysvetlovali a poslouchali. Neni to tak tezke, pokud ma nekdo zajem. MV

      Vymazat