2. 5. 2013

3 + 1 / Městský bytový dům

3+1 / Tři projekty ze zahraničí a jeden od nás ukazují, jak může vypadat městský bytový dům. Příklady, které jsme vybrali jsou iniciovány a  investovány městem, nabídnuty k prodeji nebo pronájmu občanům města. Všechny domy mají společné citlivé umístění do struktury města a důraz na řešení kvalitního veřejného prostoru nejenom pro jeho přímé obyvatele.


Sociální bytové domy vznikly na základě soutěže z r. 2004 ve svahu blízko historického centra města ve velmi hustě osídlené dělnické čtvrti. Domy jsou dvojího charakteru - výškové domy blíže k centru mohly mít vyšší hustotu než domy ve svahuŘadové domy ve svahu využívají výškového rozdílu, výška je regulovaná a vytvořeny tak terasy, zahrady a společný prostor komunity. Parkování je řešeno v polosuterénu pod vyššími domy, prostor mezi řadovými domy je bez dopravního provozu. 



Obytný blok v centru města osciluje mezi veřejným a soukromým, otevřeným a uzavřeným, mezi velkým a malým měřítkem. Strukturu komplexu tvoří patnáct bloků, každý má okolo deseti bytů. Dohromady vytváří vnitřní dvůr, který je ponechán jako velký zelený prostor. Každý byt má vlastní zahradu obehnanou zdí s vrátky do společného do dvora, byty v posledním patře mají velkou střešní terasou. 

sociální bydlení Hollainhof v centru Gentu, rok 1992-8





Bytové domy jsou součástí projektu revitalizace pobřeží Dunaje postupně realizované městem Vídeň. Území je v tomto místě charakteristické překrýváním prvků infrastruktury: frekventovanou silnicí, řekou, viaduktem od architekta Otty Wagnera. Obytný komplex ve třech objektech nabízí vedle bytů kancelářské prostory a studia. Projekt respektuje všechny stávající cesty dopravy, součástí je pěší průchod pod a cyklolávka nad Dunají.

Spittelau Viaducts Housing Project, Vídeň, 1994-2005



V pěti etapách, v rozmezí osmi let a na základě urbanistického plánu byla postupně vystavěna nová obytná zóna na okraji Litomyšle. Přestože je obytný soubor „U Nemocnice“od různých architektů tvoří ucelenou skupinu, která vznikla logickým naplněním představ promyšleného záměru.  Třípodlažní domy postavené na svažitém pozemku vytváří životaschopnou část města se specifickými veřejnými prostory pro obyvatele.

obytná zóna „U Nemocnice“ v Litomyšli, rok 1997-2005








1 komentář:

  1. Ten projekt v centru Gentu je zajímavý i tím, že přináší obnovení a aktualizování staré středověké typologie "begijnhof"- neboli bekináže. Jsou to malé domky seskupené k sobě vytvářející komunitní bydlení, které byly obývány bekyněmi. Katka

    OdpovědětVymazat