28. 7. 2013

Moderní Budějovice 06 / MF DNES





Za posledních dvacet let snad žádný jiný projekt v Českých Budějovicích nevzbudil tolik vášní, jako plánovaná stavba nové sportovní haly, chcete-li Centra halových sportů. V tomto článku ponechám stranou otázky potřebnosti takové stavby, jejího financování a další souvislosti, které provázely největší architektonickou soutěž v historii města, a které ve výsledku poněkud kazí dojem ze skvěle odvedené práce jednotlivých architektonickách kanceláří. Naopak se pokusím popsat ty koncepční řešení, které mezi 51 přihlášenými návrhy zaujaly porotu nejvíce.

Obrovskou výhodou stávající sportovní haly je její umístění v centru města. Její původní koncept počítal s několika etapami, které měly na Dlouhé louce vytvořit velkorysý areál pro halové i venkovní sporty, včetně atletického stadionu naproti plovárně, tenisového areálu u Dlouhého mostu, propojení k současnému zimnímu stadionu a uvažované stavbě nového fotbalového stadionu. Tato koncepce sportovního srdce města nezvnikla náhodou, ale byla logickou odpovědí na urbanistický charakter Budějovic a byla dlouhodobě respektována v několika územních plánech. Byla také podkladem pro rozhodnutí o výběru místa pro nové Centrum halových sportů, protože kromě areálu čtyřdvorských kasáren je to jediný pozemek v majektu města, kde podobná stavba může vzniknout.

Na rozdíl od periferie ale pozemek v centru mnohem lépe odpovídá trendům současného urbanismu, který vede k zahušťování struktury města a důrazu na kvalitní veřejné stavby, které maximálně ovlivňují veřejný prostor města, který dnes chápeme jako kontinuální prostor, kde jedna aktivita ovlivňuje druhou. Jedná se totiž o řešení, které se ukazuje jako dlouhodobě výhodné, ať už ze sociologického nebo ekonomického hlediska. Sportovní haly dnes neslouží pouze pro vrcholové zápasy, podobně jako knihovny dávno nefungují jako sklady knih. U těchto staveb jde o přesah společenské události, jakou je sportovní nebo kulturní akce a z tohoto pohledu je zajímavé, jak se s tímto motivem vypořádaly první tři ocenené návrhy.


Základním principem vítězného návrhu A8000 je jasná čitelnost provozního řešení sportovní stavby, která se skládá ze tří samostatných objektů: hlavní haly, tréninkové haly a bžeckého koridoru. Statické řešení oválné střechy z dřevěných vazníků je ekonomicky velmi výhodné a propisuje se do architektonického výrazu „mořského ježka“, který by se mohl stát symbolem Budějovic. Tato kompozice v interiéru vytváří tolik žádoucí pocit „kotle“ přinášející maximální sportovní zážitek pro hráče i diváky. Objekt je tedy poměrně introvertní, zaměřený na svoji primární funkci.

Naprosto odlišný koncept přináší druhý projekt, kde požadované objemy působí jako jeden komplex s foyer přeměněným na živou, krytou ulici, která navazuje na velkorysé venkovní rampy, včetně malého náměstí. Díky tomuto napojení na širší okolí a centrum města láká stavba nejen sportovce,ale i běžné návštěvníky a turisty, ze kterých se mohou při sezení na kávě stát fanoušci domácího týmu. Organizace hracích ploch a tribun umožňuje pořádání různých sportovních, kulturních i společenské událostí, pro které je docházková blízkost centra naprosto nezbytná.

Kvalita třetího oceněného návrhu spočívá především v jeho urbanistických souvislostech, kde je pozemek na rozhraní krajiny a města, využit pro velkorysou krajinářskou úpravu Dlouhé louky. Jako parafrázi na hlavní budějovické náměstí vytváří v území veřejné prostranství o velikosti jednoho hektaru, které je adekvátním a velkorysým předpolím pro významnou veřejnou stavbu a poskytuje městu jedinečný přírodní amfiteátr. Objekt má navíc interaktivní fasádu, která mění barevnost podle toho, co se v hale právě odehrává, což je u současných sportovních staveb velmi oblíbený motiv, který napomáhá pocitu sounáležitosti fanouška a jeho klubu.




Architektonická soutěž ukázala, že je to vpodstatě jediný možný způsob, jak si vyjasnit konkrétní řešení konkrétního problému. Je velká škoda, že jí provázejí komplikace, které v budoucnu mohou mít dopad na ochotu města vypisovat tento způsob zadání zakázky a možná i ochotu architektů se jich účastnit. Architektura je také o dialogu a jasných pravidlch a česká společnost se je pořád ješte učí.

Mirek Vodák / MF DNES 17/5/2013 - V desetidílném seriálu MF DNES zaznívají názory architektů či studentů architektury na veřejné prostory v Českých Budějovících. Představuje zaprvé vize a studie konkrétních staveb a zadruhé přístup k architektuře veřejného prostoru. Na blogu CBArchitektura je původní text doplňen o další fotografie a grafiku.

1 komentář:

  1. Pro MF vznikly dve verze textu. Prvni se venovala vice architekture samotnych staveb, tato druha urbanistickym souvislostem. Dosla po uzaverce vydani, tak ji otiskujeme alespon zde. Celkove shrnuti prubehu souteze prineseme v zari, vcetne vyjadreni UOHS a CKA. MV

    OdpovědětVymazat