19. 9. 2013

2. Budějovická cyklojízda

Ve čtvrtek 19.9.2013 se v Českých Budějovicích koná Den bez aut. Rozhodli jsme se uspořádat k tomuto datu 2. budějovickou cyklojízdu a připojit se tak k Plzni, Brnu, Praze a mnoha dalším evropským městům. Na rozdíl od první cyklojízdy, letošní akce bude oficiální, s povolením magistrátu a doprovodem policie. Společně si na kole projedeme zhruba 8 kilometrovou trasu centrem Budějovic vhodnou pro všechny věkové kategorie cyklistů. Vše o dalším doprovodném programu se průběžně dozvíte na facebooku a webu CykloBudějovice. Již teď se na Vás moc těšíme, tak se neváhejte připojit. Bude to jízda!

CykloBudějovice / cyklo.budejovice@gmail.com

Bc. Lukáš Bajt / CykloBudějovice / lukas.bajt@gmail.com
Bc. Petr Klika / CykloBudějovice / pklika@gmail.com

Ve spolupráci s občanským sdružením:

Budějovice kulturní o.s. / Mgr. Jiří Grauer
Budějce na kola i dvojkola! o.s. / ing. Jan Žvak / www.dvojkola.cz
CBArchitektura o.s. / Ing. arch. Miroslav Vodák  / www.cbarchitektura.cz

Akci podporuje také Ing. Ivana Popelová / Náměstkyně primátora Českých Budějovic

Záměr akce:

Stotisícová aglomerace Českých Budějovic má díky své morfologii a urbanismu takřka ideální podmínky pro rozvoj cyklistiky. Tento potenciál je v současnosti využit pouze částečně a cyklistika je zde převážně rekreační a sezonní záležitostí. Naše město by mělo vytvořit jasnou a srozumitelnou strategii rozvoje cyklistické infrastruktury, kde by cyklistika byla vnímána jako plnohodnotný způsob vnitroměstké dopravy, se všemi pozitivními dopady na oblast urbanismu, ekologie a ekonomie města. Smyslem Budějovické cyklojízdy není omezovat jiné druhy dopravy, ale podporovat občany a jimi zvolené politiky se stejným zájmem, kterým je vytvoření kvalitní cyklistické infrastruktury. Trasa je převážně vedena po oficiálních městských cyklostezkách a cyklotrasách a dále po komunikacích, které mají potenciál pro rozvoj městské cyklodopravy. Zároveň bychom na naší trase chtěli upozornit na nedobře vyřešené úseky pro cyklisty ve městě (např. Husova ulice, Dlouhý most, Pražská třída, Lannova třída).

Údaje cyklojízdy:

Délka trasy: 8,1 km
Doba jízdy: 1 hodina (5-10 minut pauza v polovině trasy)
Průměrná rychlost pelotonu: 10 km/h
Počet zúčastněných osob: cca 200-300

Peloton: šířka - cca 4m, délka – cca 50m, jede se v plně v homogenním útvaru ohraničeném zkušenými cyklisty / při jízdě po cyklostezce se šířka pelotonu zužuje a neblokuje stezku v protisměru. Vhodné pro mladé i starší, rodiny s dětmi od cca 10let, seniory (cyklojízda bude bezpečná a tempo pomalé).

Pravidla cyklojízdy:

Chceme slušnost od ostatních, sami se proto chováme slušně za všech okolností – cyklojízda nejede proti automobilům, ale je pozitivní podporou využití kol a snahy o příjemnější město. Jsme ohleduplní – veřejný prostor sdílíme, neuzurpujeme si ho; čelo cyklojízdy zastavuje na semaforech a dává přednost chodcům a MHD; dopravu neomezujeme více, než je nezbytně nutné. Vzájemně si pomáháme, aktivně řešíme možné problémy. Úspěch cyklojízdy je společným dílem všech účastníků. Uvnitř cyklojízdy se není třeba o nic starat, pouze se snažíme držet pohromadě a cyklojízdu netrhat. Kvůli bezpečnosti účastníků a ostatních lidí na ulici se řídíme hlavně zdravým rozumem – nebylo by bezpečné ani praktické, pokud bychom skupinu dělili zastavováním na semaforech nebo dáváním přednosti jednotlivým chodcům a automobilům, a pouštěli je tak mezi sebe. Nejezdíme po chodníku. Nezapomínáme na povinné vybavení, zejména osvětlení a přilbu pro děti. Cyklojízdu vedou jezdci na čele. Organizátoři kontrolují boční příjezdy a je bezpodmínečně nutné dodržovat jejich pokyny.

Celá akce probíhá ve spolupráci s městskou policií dle jejich pokynů.

Žádné komentáře:

Okomentovat