9. 12. 2013

Linz - Kultur - Architektur

Rakouský Linz má 190 tisíc obyvatel a je hlavním městem spolkové země Horní Rakousko. Zatímco ve dvacátém století byla jeho prosperita založena na těžkém chemickém průmyslu a ocelárnách, v posledních letech si buduje image významného ekonomického, kulturního a turistického centra. Výrazným impulsem byla vítězná kandidatura na Evropské hlavní město kultury v roce 2009. Koncept Linz Culture Mile se promítl mimojiné do výrazných architektonických zásahů a staveb na nejvýznamnějších městských pozemcích.

Vznikly tak projekty muzea moderního umění / Lentos Kunstmuseum, interaktivní společensko-technický prostor / Ars Electronica Center, dostavba jižního křídla hradu / Schlossberg museum a nakonec jedna z nejmodernějších koncertních síní v Evropě / Linz Musiktheater. Zatímco první tři projekty vznikly v poměrně krátké době, (od soutěže k realizaci cca 5 let), o tom kde bude stát nová opera, se ve veřejné diskusi rozhodovalo několik desetiletí. Všechny projekty byly vybrány v mezinárodních architektonických soutěžích a dva z nich vyhráli zahraniční architekti.






Podobný přístup k architektuře uplatňuje v posledních letech i Johannes Kepler Universitat, jejíž nejvýraznější investicí je pět nových pavilonů Science Parku. Kromě těchto investic za stovky milionů Euro (převážně financovaných ve spolupráci města, kraje a státu, nikoliv dotací EU) je zde i řada menších "uměleckých" projektů, jako sympozium Hohenrausch nebo perfomance Bellevue. Stranou není ani rozvoj infrastruktury (přestavba Hauptbahnhof) nebo urbanismus (Solar City).


Strategie propojení historických hodnot a doplnění o současnou architekturu není náhodná, ale vychází z rakouské státní politiky architektury a podpory kultury a cestovního ruchu. V Rakousku se setkáte jak s kvalitní regionální architekturou (Vorarlbersko), tak se stavbami od špičkových zahraničních ateliérů (Peter Cook v Grazu, Zaha Hadid v Innsbrucku). Naopak s prací rakouských ateliérů se setkáte i jinde než pod Alpami (Coop Himelb(l)au nebo Delugan Meissl).

Text: Mirek Vodák

1 komentář:

  1. Pro zajímavost: Linz / New Culture Development Plan ... The Process

    Participation was one of the focal points of the development process which actively involved as many relevant institutionsas possible, people interested in the artsand from the art and culture scene, as well as politicians. The preparatory work, including an analysis, was launched at the end of 2010. From March to May 2011, qualitative guided interviews with 73 personalities from the art and culture scene in Linz were conducted. The findings from the interviews provided the core themes for the further development of culture as well as the basis for the framework paper, and were then developed in monthly workshops on visions and objectives organised by local cultural institutions. Workshops and discussions took place between October 2011 and May 2012. Almost 640 personalities, citizens interested in art and experts from different fields participated in the broad-based discussion process.The entire project took two years.The implementation of the newly defined objectives and measures is scheduled for the next ten years.

    OdpovědětVymazat