5. 4. 2014

3+1 / Kontejner


3+1 / Tři projekty ze zahraničí a jeden od nás ukazují, jak také může vypadat stavba z kontejnerů. Lodní kontejner je prefabrikovaná ocelová konstrukce, kterou lze poměrně snadno sestavit do modulového skeletu. I při omezených prostorových možnostech a zachování poměrně hrubých detailů dokáží architekti vytvořit individuální sebevědomé stavby s překvapivě příjemnou a neopakovatelnou atmosférou.


Showroom firmy Freitag oživuje periferii Zurichu a mezi dálnicí a železnicí vytváří velmi jednoduchou a levnou architekturou překvapivě silné urbanistické gesto. Kontejner jako obchod, obchod jako galerie, galerie jako věž a věž jako bigboard. Sousedství Frau Gerolds Garten vytváří živé společenské a kulturní centrum.

http://www.freitag.ch/media/stores/zurich


Skvělá ukázka toho, jak může vypadat pop-up shopping mall, který pracuje s potenciálem běžné městské ulice. Kontrast černých kontejnerů, bílé reklamy a dřeva je vtipnou odpovědí na "tradiční" architekturu nákupních center. Je zajímavé, jak lze jednoduchou formou dosáhnout společensky a ekonomicky fungujícího parteru.

http://www.boxpark.co.uk/

PLATOON does not entertain. PLATOON KUNSTHALLE is not about entertainment. We, PLATOON cultural development, combine commerce, communication, art and culture to endorse freedom of human mind as a communication consultancy / Jasná odpověď na jasné zadání, program a fukci. Prostor pro subkulturu 21. století, která nepotřebuje architektonická schémata z minulosti.

http://www.kunsthalle.com/seoul/about 

5KA je na piatom jazere—preto päťka. 5KA je tiež iba bufet a zaumienila si zadefinovať charakter poslednej nepopísanej pláže na Slnečných jazerách. Je to prázdna obálka navoňaná mestom, maják, meeting point. Konfigurácia troch recyklovaných cargo kontainerov vytvára príjemný priestor v tieni, chránený pred vetrom či dažďom. Spodný kontajner slúži ako bufet a sociálne zázemie pre ľudí na pláži, horný je pre plavčíkov a obsahuje aj jednu ubytovaciu jednotku.

http://www.gutgut.sk/

Žádné komentáře:

Okomentovat