2. 4. 2014

Vážený pane rektore ...




Foto: Danube University Krems

Jihočeská univerzita od revoluce do nových staveb investovala přes jednu miliardu korun. Bohužel, ani v jednom případě nepostupovala při výběru architekta formou architektonické soutěže ...



Dobrý den vážený pane rektore,

asi si vzpomenete na náš rozhovor na prezentaci investičních záměrů JČU. Vím, že proces zadávání veřejných zakázek je komplikovaný, přesto bych na Vás jako architekt a budějovický občan chtěl apelovat, abyste u svých projektů pokud možno postupovali formou regulérní architektonické soutěže. Dovoluji si přiložit tři odkazy, které by Vám mohly vysvětlit důvody, proč jsou architektonické soutěže dlouhodobě propagovány ze strany České komory architektů jako nejlepší způsob získání návrhu stavby.


1/ co je architektonická soutěž

www.cbarchitektura.cz/2012/07/architektonicka-soutez.html

2/ pohled na současnou architekturu VŠ

www.cka.cc/oficialni_informace/tiskove-zpravy/zakon-o-verejnych-zakazkach-a-vs-a-kvalita-architektury

3/ výsledky a prezentace nové školy v Psárech - 59 návrhů

/www.novaskolapsary.cz/

Také bych si Vás dovolil požádat, zda byste nezvážil současný záměr stavby nové školky, protože výběrové řízení o nejnižší cenu profesionální práce architekta není dobrý základ pro vznik kvalitní stavby. Mateřská školka představuje v životě dětí první stavbu mimo domov, kde se dlouhodobě začíná formovat jejich vztah k estetice, kultuře a společnosti.

Tento dopis považujte prosím za otevřený, včetně Vaší případné odpovědi. Pokud by Vás zajímaly další souvislosti, můžeme si domluvit osobní schůzku.

Děkuji a přeji pěkný den. 

Ing arch Miroslav Vodák




Foto: Danube University Krems

PS. V principu jde o systémovou chybu ve výběrovém řízení, kdy zpravidla jediným kritériem je cena projektu (nikoliv cena nebo kvalita stavby). Vede to ke zvláštní situaci, kdy se sice šetří tisíce na profesionální práci architekta, ale výsledkem jsou často o miliony dražší domy, které rozhodně nelze nazvat současnou evropskou architekturou, přestože jejich cena je srovnatelná.

Představte si situaci, že byste kolegy profesory nebo studenty přijímali na základě toho, za kolik jsou ochotni pracovat nebo studovat, a ne na základě toho, co umí anebo vytvoří. Absurdní, že ... jenomže přesně to se děje při výběru architekta, který vám má projektovat dům za několik set milionů.

Znovu opakuji, že vím, jak složitá je situace kolem výběrových řízení a dotací, přesto existuje způsob, jak to dělat jinak: soutěž o návrh (architektonická soutěž) podle zákona 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, vám umožní porovnávat desítky návrhů podle kritérií, která uznáte za vhodné (což může být i nejnižší cena stavby nebo provozních nákladů a to je ten moment, kdy skutečne šetříte). Náklady na architektonickou soutěž přitom představují zhruba jedno procento budoucí investice a jsou tak často srovnatelné s cenou za vypracování běžné architektonické studie.



Žádné komentáře:

Okomentovat