12. 10. 2016

Architektonická soutěž na dostavbu JVK






SOUTĚŽ O NÁVRH NA DOSTAVBU OBJEKTU JIHOČESKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Jihočeská vědecká knihovna vyhlašuje architektonickou soutěž o návrh na dostavbu svého objektu na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Součástí soutěže je výzva k účasti uchazečům, kteří splní kvalifikační kritéria, obsahující mimojiné portfolio projektů. Odborná porota z nich vybere 5 zpracovatelů soutěžních návrhů, které budou oceněny skicovným a cenami podle pořadí. S vítězem se předpokládá uzavření smlouvy na všechny projektové fáze. Cílem architektonické soutěže je získat ucelené koncepční řešení celé stavby a jejího okolí.

Předmětem soutěže je zpracování architektonického návrhu dostavby a nutných stavebních úprav stávající budovy ze 70 let. Knihovna je významnou regionální institucí a její budova stojí na urbanisticky exponovaném místě. Záměrem vyhlašovatele je zvětšit celkovou podlahovou plochu, s primárním cílem zvýšit kapacitu pro volný výběr o cca 130000 svazků. Mělo by jít o vytvoření bezbariérově přístupného prostoru pro veřejnost k volnému výběru knihovního fondu, přístupu k elektronickému katalogu, elektronickým informačním zdrojům a prezenčnímu studiu. Výhledově by pak došlo k celkové rekonstrukci stávajího objektu s ohledem na jeho architektonické kvality.

Odkaz na stránky České komory architektů: https://www.cka.cz/cs/souteze/probihajici

PS. Z celkem 27 přihlášených uchazečů bylo porotou vybráno 6 ateliérů, které zpracují soutěžní návrhy. Jsou jimi Projektil, OV-A, Kuba Pilař, Ivan Kroupa / CZ, SLAA / SK, AllesWirdGut / AT.

Žádné komentáře:

Okomentovat