30. 11. 2017

Česká cena za architekturu 2017

Hlavní cena - Architektonická kancelář Radko Květ ARCHEOPARK PAVLOV


Finalisté - Architektonická kancelář Radko Květ ARCHEOPARK PAVLOV FAM Architekti, s.r.o. CHATA U JEZERA Jan Proksa, Architekt DŮM V CIHLOVÉ ZAHRADĚ CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban Designers GALERIE NÁBYTKU ADR s.r.o. JAVORNICKÁ PALÍRNA SLLA Architects KOMUNITNÍ CENTRUM MÁJ

Do letošního ročníku České ceny za architekturu se přihlásilo celkem 249 staveb. Hlavní cena druhého ročníku České ceny za architekturu 2017 byla udělena mezinárodní porotou ve složení  Marianne Loof, Matija Bevk, Eelco Hooftman, Jiří Oplatek, Jakub Szczęsny, Doris Wälchli, Ľubomír Závodný.

"Z navštívených projektů jsme vybrali šest finálních projektů mimořádné kvality. Dva projekty byly skutečně vynikající a diskuse nad nimi byla vzrušená, ale nakonec jsme jednohlasně zvolili vítěze. Nicméně porota si přeje udělit čestné uznání projektu, který se umístil jako druhý. Návrh komunitního centra Máj (na stejnojmenném sídlišti) je přesvědčivým a významným příspěvkem k řešení urgentních společenských problémů týkajících se předměstských lokalit. Silný výraz budovy a transparentní architektura jsou pozitivním příspěvkem k nedostatečné sociální soudržnosti mezi lidmi z různých prostředí."



Výjimečný počin

V rámci České ceny za architekturu jsou rovněž oceňovány výjimečné aktivity na poli architektury. Nominace, stejně jako hlasování, provádějí členové Akademie ČCA na webovém portálu Ceny per rollam. Seznam nominovaných je předán Grémiu, které jej doplní o vlastní nominace, a předá zpět AČCA k hlasování.

BOURÁNÍ Rozhlasový pořad Českého Rozhlasu Radia Wave a Adama Gebriana

DŮM UMĚNÍ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Kurátorská činnost Michala Škody

STAROSTOVÉ MĚSTA LITOMYŠL Miroslav Brýdl, Jan Janeček, Michal Kortyš, Radomil Kašpar

* v této kategorii byl mezi 26 nominovanými i spolek CBArchitektura.

https://ceskacenazaarchitekturu.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat