25. 6. 2018

489 milionů a péče řádného hospodáře

V roce 2012 proběhla v Českých Budějovicích architektonická soutěž na Centrum halových sportů. Kvůli požadavku na maximální cenu stavby 277 milionů korun, který nesplnil žádný z 51 soutěžících, byla tato veřejná zakázka zrušena ze strany ÚOHS. Tento krok výrazně poškodil obraz města mezi odbornou veřejností a vedl také k tomu, že zatímco počet soutěží v Česku vytrvale roste, město České Budějovice již více než pět let nevypsalo ani jednu, což má dlouhodobý negativní vliv na kvalitu i cenu veřejných staveb.

Současná rada města později dokonce žalovala soutěžící architekty o vrácení odměn v celkové výši 750,000 korun, s argumentací opřenou o péčí řádného hospodáře a bezdůvodným obohacením soutěžících. Ve stejnou dobu ta samá rada v naprosto stejném složení (ANO, ČSSD, ODS, KDU-ČSL) na další veřejnou zakázku zcela rezignovala a "vysoutěžila" darovaný projekt za bezmála půl miliardy ... nastává tak naprosto absurdní situace, kdy se město soudí o stovky tisíc a zároveň nemá kontrolu nad stovkami milionů z veřejného rozpočtu >>> více zde.



Zdroj: https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/kvuli-hale-budejovicti-podaji-zalobu-20160412.htm


8/4/2016 - MF DNES Jako skvrna, které se ne a ne zbavit, leží na českobudějovické radnici případ Centra halových sportů. Město ve velkém stylu vypsalo v roce 2012 architektonickou soutěž. Ta však po řadě problémů skončila fiaskem. Žádný z navrhovaných projektů se například nevešel do požadované částky 277 milionů korun. Přesto soutěž pokračovala dál. Předseda antimonopolního úřadu ji nakonec zrušil. Jenže Budějovice už v tu chvíli vyplatily peníze za druhé a třetí místo. Dohromady to bylo 750 tisíc korun.

Tím, že navíc ani po třech letech není celá kauza uzavřená, je prozatím zablokovaná i rekonstrukce stávající Sportovní haly na Dlouhé louce, o které politici mluví mnoho let. „Dvakrát jsme žádali o vrácení, ale nic se nestalo. Vzhledem ke zrušení soutěže pominul i důvod pro vyplacení odměn. Soutěžící na třetím místě s námi začal jednat, druzí nikoli,“ potvrdil primátor Jiří Svoboda. I nadále je podle něj možné vše vyřešit mimosoudně. „Podání žaloby je preventivní krok,“ pokračoval Svoboda.

Podle zástupců radnice soudy doposud nic podobného nikdy neřešily. Město vyplatilo dohromady ještě dalších 400 tisíc korun takzvaného skicovného pro šest finalistů soutěže. Ty zpátky vymáhat nehodlá. Ani podle jednoho projektu už se však hala nikdy stavět nebude. Současné vedení radnice se přiklání spíše k rekonstrukci Sportovní haly.

V letošním rozpočtu je 2,5 milionu korun vyčleněných na zpracování projektové dokumentace. „Do konce roku bychom ji chtěli mít hotovou, abychom mohli začít hledat na přestavbu peníze,“ potvrdil radní Michal Šebek. Rekonstrukce by měla stát maximálně 200 milionů a její součástí bude i vybudování tréninkové haly. Není vyloučené, že se podaří na akci získat i dotaci.


1 komentář:

  1. Zdroj: Českobudějovický deník / Datum vydání:18.7.2018

    Snahy vybudovat novou sportovní halu ukončil před několika lety Úřad pro hospodářskou soutěž, druhý pokus nyní odpískali radní kvůli vysoké vysoutěžené ceně.

    České Budějovice – Po komunálních volbách budou opět další zastupitelé přemýšlet, zda místo současné haly ve Stromovce postavit novou, nebo nynější opravit a modernější vybudovat někde jinde ve městě. Otázkou je, zda na tuto akci vyčlení město vyšší objem finančních prostředků, či se budou firmy ve svých nabídkových cenách držet při zemi. V každém případě se bude soutěžit nový projekt.

    Zajímalo nás, jak změnu situace vnímají sportovci, pro něž nebylo jednoduché najít na přechodnou dobu náhradu za halu, která měla jít k zemi. René Dvořák, trenér VK Jihostroj České Budějovice, svůj pohled rozebral: "Pro nás ze sportovního hlediska může být lepší, že budeme hrát ve staré hale a nebudeme využívat provizorní řešení, které jsme měli připraveno. Pro budoucnost sportu a diváků by ale byla přínosnější plánovaná varianta, abychom se za rok sešli v hale, kde si mohou diváci bez problémů sednout, měli by větší kulturní zážitek a lepší zázemí. Jako klub jsme se připravovali na provizorní sezonu, tedy jinou než obvykle. Nebudeme hrát evropský pohár, který se přihlašoval v době, kdy se o hale rozhodovalo," zhodnotil René Dvořák.

    Trenér atletického oddílu TJ Sokol České Budějovice Jiří Couf shrnul: "My to přijali s povděkem, protože se vyhneme starostem, jež by nastaly, kdyby se hala bořila. Celá ta anabáze nás vystrašila. Přáli bychom si, aby se vystavěla nová hala pro volejbal, ale hlavně aby na zimu zůstala ta současná zachovaná." A trenér atletů TJ Čéčova Pavel Váňa přidává: "Já jsem nikdy nebyl proti tomu, aby se postavila nová hala. Ale příprava akce byla špatná. Pro tisíce sportovců nebylo nic nachystáno. Nám nabídli variantu v Mladém, což za moc nestálo, protože tamní nafukovací hala se v zimě vytopí tak na pět stupňů."



    Potíže, jež se vyrojily kolem sportovky



    g Sportovní hala ve Stromovce se letos bourat nebude. g Radní zrušili výběrové řízení na likvidaci staré a postavení nové kvůli vysokým nabídkám firem. g Oproti plánovaným 312 milionům korun nabídly firmy 489, 568 a 581 milionů korun. g Proti bourání haly sepsali občané petici. g Na radní bylo podáno trestní oznámení např. kvůli porušování stavebního zákona, neboť v projektu zamýšlené haly chybí parkování.

    OdpovědětVymazat