3. 8. 2018

CBArchitektura - finalista ARCHITEKT ROKU 2018











Počátkem léta vybrala odborná porota pět finalistů soutěže Architekt roku 2018. Jedná se o architekty, kteří se v období uplynulých pěti let svým přístupem významně zasloužili o architekturu v České republice, ať již vynikající tvorbou či podporou kvalitní architektury a profese. Slavnostní vyhlášení výsledků již desátého ročníku soutěže proběhne 11. září 2018 v prostorách CAMP v Praze.

Finalisté - Architekt roku 2018


Snahou poroty je komplexní hodnocení jednotlivých nominovaných. „Sledujeme celkový přínos nominované osobnosti pro společnost, její profesní a morální integritu, vliv na vznik kvalitní architektury a rozvoj prostředí, odbornou úroveň i osobní nasazení,“ říká člen poroty Josef Pleskot. Do finále postoupilo pět osobností a porota rozhodla také o udělení jednoho čestného uznání.

CBArchitektura, Zdeněk Fránek, Petr Hájek, Petr Hlaváček, MJÖLK architekti


Cena Architekt roku nehodnotí celoživotní dílo, ani nehledá nejlepší stavbu uplynulého roku. Jejím cílem je ocenit osobnost, která v posledních pěti letech významným způsobem přispěla ke vzniku kvalitní výstavby či projevila angažovanost na poli architektury. „Udělením tohoto ocenění se snažíme poukázat na význam 
a důležitost architektury a jejích tvůrců pro náš život a kulturní rozvoj společnosti a rovněž usilujeme o šíření osvěty a propagaci architektury“, říká předseda představenstva ABF, a. s., Pavel Sehnal. 

Nominace - Architekt roku 2018

Členové letošní poroty (architekti Adam Gebrian, Josef Pleskot, Regina Loukotová, Marcela Steinbachová 
a vítězka loňského ročníku soutěže, umělkyně Kateřina Šedá) posuzovali 16 nominací, mezi nimiž se objevili Petr Hájek, Emil Přikryl, Martin Rajniš, Marek Štěpán, David Kraus, Klára Brůhová, Libor Foukal, Leoš Válka, Dagmar Vernerová, Yvette Vašourková a Igor Kovačević, Milena Hauserová-Radová, Mjölk, CBA - Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal, Zdeněk Fránek, Petr Hlaváček i Roman Koucký. Jedná se především o projektující architekty, ale najdeme mezi nimi i teoretiky, kurátory, vydavatele odborných publikací, pedagogy, zástupce institucí a další podporovatele architektury. Porotci v diskusi upozornili také na další jména, organizace či uskupení, která by si zasloužila pozornost. Připomněli rovněž význam pozice městského architekta, který se začíná v českých sídlech stále častěji uplatňovat.

Zdůvodnění poroty

Mirek Vodák a Tomáš Zdvihal. Dva architekti, kteří se systematicky zabývají současnou architekturou Českých Budějovic. Přednáší, diskutují, inspirují, srovnávají, vysvětlují, kritizují, organizují. Nedávno vydali průvodce architekturou, který popisuje pozadí vzniku staveb z veřejných zdrojů v Jihočeském kraji a v Horním Rakousku. Jsou zváni k prezentacím po celé republice a výrazným způsobem přispívají k lepšímu pochopení role architektury ve společnosti.

Zakladatelé platformy: Ing. arch. Miroslav Vodák, Ing. arch. Tomáš Zdvihal

Další členové platformy: Ing. arch. Kateřina Landová, MgA. Ing. arch. Dita Zdvihalová
Spolupráce na akcích ve veřejném prostoru: Ing. arch. Barbora Jandová, Ing. arch. Karolína Röschl, Mgr. Petra Lexová, Mgr. Hynek Látal Ph.D, Michal Škoda

Platforma CBArchitektura vznikla jako neformální sdružení architektů, kteří cítí nepsanou odpovědnost ke svému městu a snaží se ovlivnit jak jeho současnou podobu, tak diskusi o dlouhodobějších vizích. Cílem není navrhovat konkrétní stavby, ale vytvářet podmínky pro vznik kvalitní architektury. Naše aktivity za 7 let od svého vzniku dávno překročily hranice města České Budějovice. Účastníme se přednášek, rozhovorů a konzultací v malých obcích i městech po celé zemi. Náš Průvodce architekturou po Jihočeském kraji a Horním Rakousku je výsledkem dlouhodobého mapování architektonických soutěží, na jejichž organizaci se stále častěji aktivně podílíme.

Činnost platformy:

- spolupráce na přípravě architektonických soutěží / Park 4D / Centrum halových sportů / Park Háječek / Revitalizace centra Planá n. L. / Plánské nábřeží v Plané n. L. / Dostavba Jihočeské vědecké knihovny / Nový městský úřad ve městě Lázně Bělohrad / Revitalizace nábřeží řeky Moravy v Uherském Hradišti / Lávka přes Labe v Nymburce / Celkové řešení Vítězného náměstí v Praze / Parkovací domy, skywalk a plaza na Letišti Václava Havla / Polyfunkční dům Slivenec.
- vydání publikace Průvodce architekturou Jihočeský kraj a Horní Rakousko – Příklady dobré praxe 1993–2016.
- vydání katalogu architektonické soutěže Nový městský úřad a úprava okolí ve městě Lázně Bělohrad.
- blog www.cbarchitektura.cz, který je archivován Národní knihovnou ČR / 564 příspěvků / 270 000 zobrazení.
- facebook CBArchitektura / 4350 like, maximální dosah až 320 000 zobrazení příspěvku.
- přednášky o architektuře v Praze, Brně, Ostravě, Jablonci nad Nisou, Českých Budějovicích, Slavonicích, Velešíně, Týně nad Vltavou, Moravských Budějovicích, Lidicích, Vodňanech, Říčanech, Velkém Meziříčí.
- prezentace na Pecha Kucha Night Brno, Znojmo, Plzeň a rozhovor v pořadu Bourání RadioWave
- pravidelná analýza počtu architektonických soutěží v rámci Open Think Tank Architektů na půdě ČKA.
- prezentace aktivit ve veřejném prostoru na výstavě a v publikaci Czechscape v Galerii Jaroslava Fragnera.
- účast na výstavě „Drazí architekti…“ v Galerii architektury Brno.
- dlouhodobá spolupráce s Galerií současného umění a architektury v Č. Budějovicích.
- členství v Komisi pro architekturu a územní rozvoj, která je zřizovaná radou města České Budějovice.
- uspořádání Dne architektury v Č. Budějovicích 2011-2017
- projekt Pikniky ve veřejném prostoru v rámci grantu O2 ThinkBig.
- spolupráce s Fakultou umění a architektury v Liberci / semestrální projekty.
- spolupráce na organizaci Pecha Kucha Night České Budějovice, Budějovického Majálesu, Budějovických Cyklojízd, kulturního prostoru Kredance nebo největšího jihočeského pouličního festivalu MLLM.
- interview na aktuální témata pro Deník, MF Dnes, Lidové noviny, týdeník Euro, ASB, Sedmička a další.
- odborné komentáře v oficiálním Bulletinu České komory architektů, časopisech Era21 a Architekt, nebo publikaci Hybatelé komunit od Nadace Partnerství.

https://stavbaweb.dumabyt.cz/ve-finale-ceny-architekt-roku-2018-je-pt-osobnosti-19445/clanek.html

http://www.earch.cz/cs/revue/cena-architekt-roku-2018-zna-sve-finalisty-jsou-mezi-nimi-mjolk-architekti-nebo-cbarchitektura

https://www.archiweb.cz/n/souteze/finalisti-ceny-architekt-roku-2018

https://bydleni.idnes.cz/architekt-roku-2018-architekt-obci-2018-duc-/architektura.aspx?c=A180817_143700_architektura_rez

https://www.e15.cz/magazin/architekt-roku-uz-ma-pet-finalistu-podivejte-se-na-jejich-projekty-1349996

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-live-kulturni-servis/560179/ve-finale-ceny-architekt-roku-jsou-franek-hlavacek-nebo-mjolk.html

Žádné komentáře:

Okomentovat