15. 11. 2019

Autobusový terminál Vodňany - Projektil Architekti


Ve vyzvané architektonické soutěži na nový autobusový terminál ve Vodňanech vybrala porota jako nejlepší návrh pražského architektonického studia Projektil. Ten se nejlépe vypořádal se soutěžním zadáním, které požadovalo řešit devět autobusových stání, zázemí pro cestující a řidiče a také úpravu veřejného prostrantví a komunikací v okolí Zeyerových sadů. Architekti navrhli poměrně malý a jednoduchý objekt čekárny, který je doplněný soustavou několika střech. Jejich geometrie vytváří, společně s nově vysazenými stromy, dojem baldachýnu, který prodlužuje přilehlý park.


Místostarosta Tomáš Bednařík po schválení výsledků radou města nastínil další postup: “Chtěli bychom vystavit všechny soutěžní návrhy a vítězný tým pozvat na veřejnou prezenatci občanům města. Na základě jejich přípomínek a po podpisu smlouvy je možné návrh ještě upravit a pokračovat v projektu pro stavební povolení. Mezitím budeme řešit otázku financování a možnosti dotačních programů.  

Na organizaci soutěže se podílel Miroslav Vodák ze společnosti CBArchitektura, která pomáhá veřejným zadavatelům s přípravou zakázky a hodnocením návrhů. Ten oceňuje přístup města, které se rozhodlo hledat nejkvalitnější návrh v konkurenci několika renomovaných ateliérů. Studio Projektil Architekti má za sebou řadu staveb, které získaly prestižní ceny za architekturu, například Národní technickou knihovnu v Praze, krajskou knihovnu v Hradci Králové nebo základní školu v Líbeznici.








Žádné komentáře:

Okomentovat