15. 11. 2019

Rozhledny Borkovická blata a Vrbenské rybníky

 Jihočeský kraj má studie na rozhlednu a pozorovatelnu ptactva

V rámci rozvoje návštěvnické infrastruktury v oblasti Borkovických blat a Haklových Dvorů se uvažuje o stavbě rozhledny a pozorovatelny ptactva. Mezi návrhy od šestice architektů vybrala odborná komise dva projekty, které nejlepším způsobem naplnily zadání jak z pohledu architektonického a konstrukčního řešení, tak z pohledu začlenění do krajinného rázu.

Na organizaci soutěže spolupracovala CBArchitektura.

Návrh rozhledny libereckého ateliéru Mjölk pracuje s utilitární ocelovou konstrukcí a zajímavým motivem opláštění, které bude v průběhu roku na základě  klimatických podmínek měnit svůj vzhled. Koncept Měňavka“ tak odkazuje na floru, kterou lze najít v unikátní oblasti bývalého rašeliniště. Rozhledna má výšku 21 metrů.

Budějovický ateliér A8000 navrhuje v oblasti budějovických vrbenských rybníků mnohem nižší pozorovatelnu ptactva. Ta svou konstrukcí připomíná ptačí hnízdo ze složených větví a stromů, měla by zapadnout do zarostlé krajiny a umožnit tak návštěvníkům pozorovat a poslouchat ptactvo v jeho přirozeném prostředí. Celková výška je 9 metrů. 







Žádné komentáře:

Okomentovat