12. 11. 2012

Informovanost o záměrech


Informovanost veřejnosti je jedním z hlavních bodů strategického plánu a koaliční smlouvy. Radou města, zastupitelstvem, nebo odbornými a územními komisemi rady města, projdou zřejmě všechny soukromé záměry většího charakteru na území města, čili město o nich má určitý přehled. Jediným výstupem jsou pak zápisy z těchto schůzí a v podstatě není v lidských silách toto pravidelně kontrolovat. Ostatně i vzájemná informovanost mezi jednotlivými komisemi a radou města je zarážející:


Zápis z XXV. zasedání dopravní komise ze dne 12.9.2012
Peltan informoval o nejdůležitějších usneseních rady města obsažených v zápisech z jednání za poslední období, které se zabývaly dopravou, příp. i územním plánem. Poukázal na skutečnost, že z řady usnesení rady nelze bez znalosti projednávaného materiálu vyčíst, co a jak se řešilo a co se vlastně schválilo. Navrhoval přizpůsobit i náš zápis směrem k tomuto trendu a nezapisovat nadbytečné a zejm. kontroverzní podrobnosti.

Zápis územní komise č.1 / červen 2012
Komise opakovaně a velmi důrazně žádá Radu Města, aby Komisi písemně odpověděla ohledně představy vzájemné spolupráce. Na Komisi se RM dosud ani jednou neobrátila s žádostí o radu, jakkoli jde o poradní orgán RM. Komise nemá vůbec žádnou zpětnou vazbu a žádá vypracování (výroční) zprávy ohledně všech podnětů, stanovisek a názorů, které Radě dosud předložila s tím, jak tyto byly konkrétně projednány a jak s nimi bylo naloženo.

Například v Berlíně existuje v rámci územního plánování tzv. Planwerk, což je neoficiální dokument, který dává do širších souvislostí jednotlivých čtvrtí, nebo celého města všechny plánované záměry. Nechoďme daleko, ŘSD má na svém webu přehlednou mapu, kde jsou vyznačeny všechny plánované dopravní stavby. Každá dopravní stavba má pak vlastní kartu, kde se dozvíte co, kde, kdy, jak, za kolik a hlavně proč. 

Ostatně i samo město důkladně prezentuje plánované dopravní stavby, které mají městu ulehčit od dopravy. Mělo by ale zároveň prezentovat ty záměry, které dopravu ve městě vyvolávají (včetně dalších negativních jevů).

Dnes je to 500 dní, kdy není na Odboru hlavního architekta v Českých Budějovicích obsazena pozice hlavního architekta. Díky jeho absenci tento odbor zatím postrádá jakýkoliv smysl, přestože se postupně zaplňuje úředníky. Pokud má někdo prezentovat urbanistický rozvoj města se všemi jeho důsledky, měl by to být právě tento odbor. Pro začátek by mohla být vytvořena jednoduchá mapa, kde budou vyznačeny důležité záměry, soukromé i veřejné. Každý projekt bude mít svou kartu se základními informacemi. Mapa nebude končit katastrální hranicí, ale bude obsahovat i záměry, které ve výsledku ovlivní naše město víc, než např. Hlubokou nad Vltavou. Radnice by se k těmto záměrům měla umět veřejně vyjádřit, měla by vyvíjet jakoukoliv snahu k ovlivnění jejich negativních důsledků, případně aktivizovat veřejnost. Protože dosavadní tichá tolerance končí Scontem apod.

Jen za poslední měsíc jsme se dozvěděli o 5ti soukromých záměrech, které můžou negativně ovlivnit dopravu, přírodu, trvale udržitelný rozvoj apod. Níže naleznete veřejně dostupné informace. Stálo to hodiny práce a to samozřejmě zdaleka nevíme o všem.

Soukromé záměry na území města (autor)  / modrá karta v mapě
IGY 2 (Atelier 8000) info
Rejnok (AI Design)
Parkovací dům F.A.Gerstnera x Goethova (neznáme)
Bytový dům a administrativa Průběžná ul. (A+U Design)
Rezidence U Kapličky (A+U Design) info
Centrum Rožnov (A+U Design) info

Soukromé záměry v těsném sousedství města  / bílá karta v mapě
Zóna Bavorovice Jih (A+U Design) info
80 parcel Na Štětkách Srubec (A+U Design) info
63 parcel Jez U Špačků (Atelier EIS) info


Text / Tomáš Zdvihal

6 komentářů:

  1. Přihazuji do placu:
    http://www.rondocb.cz/developerske-projekty/rodinne-atriove-domy-u-spacku-mlade-6.html

    http://www.hinton.cz/cz/bd-jirovcova/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekujeme. My to ted aktualizovat nebudeme. Je to navrh, ktery chceme predlozit mestu, protoze je to pomerne jednoduche a srozumitelne. MV

      Vymazat
  2. Další:
    http://www.invy.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. kdyz uz jste u tech projektu tak jeden proti kteremu i bojuje rada lidi z okoli
    http://www.cernypelikan.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Parkovací dům bude dělat židovská obec z Plzně. Článek byl v jihočeských novinách. MANE od toho ustoupilo kvůli problémům s židovskou obci . Nejspíš židovská obec cítí prachy.

    OdpovědětVymazat
  5. Židovská obec ano, ale ta není investorem. Tím by měla být společnost Nova projekt, která stojí za protější budovou E-on a bytovým domem namísto Sodovkárny přes řeku. Není to ale ověřená informace, proto v mapě chybí. Židovská obec dostane parcelu od města, kde stávala synagoga, jako morální odškodnění. TZ

    OdpovědětVymazat