15. 12. 2012

Rozpočet 2013






Na posledním zastupitelstvu byl schválen rozpočet města pro rok 2013. Když jsme si prošli běžné a kapitálové výdaje v tradiční "user friendly" excelové tabulce, narazili jsme na tři položky, které nás zaujaly. Zaprvé to byla výše předpokládaného ročního platu hlavního architekta, která ukazuje, že platové ohodnocení nebude pro uchazeče zásadní problém - pokud se hlavního architekta podaří najít. Otázkou je tedy jiná motivace a tou je - podle našeho názoru - pocit, že jeho práce bude respektovaná a podporovaná, především ze strany politiků. V letošním roce se podařilo uspořádat 4 architektonické soutěže. Pokud se ale v dalším roce chceme zaměřit i na kvalitu, neobejde se to bez fungujícího odboru hlavního architekta.

Zadruhé to byla kapitola předpokládaných investic z městského rozpočtu, ze které jsme vybrali deset nejdražších projektů a pro přehlednost seřadili podle ceny. Tento triviální úkon vám dá velmi rychle představu toho, do čeho chce město v dalším roce investovat a jaké jsou jeho priority. Bylo by skvělé, kdyby kromě oficiálního úředního dokumentu, který má svoje pravidla, vzniklo i podobné přehledné a srozumitelné shrnutí jednotlivých kapitol. V tomto ohledu je například docela dobře udělaná kapitola týkající se příspěvkových organizací (školy a divadlo).

Tyto investice města je třeba doplnit o dotace kraje, státu nebo EU viz. například Komunitní centrum - 35 mil. Kč / Revitalizace 4D - 20 mil Kč / Regenerace Máj  - 28 mil. Kč.


A dotřetice. Pokud chcete, aby se občané zajímali o politiku a rozpočet města, tak několikahodinové "diskuze" zastupitelstva ani excelová "prezentace" důležitých dokumentů nejsou to pravé. Všichni se zajímáme o to, co nás baví a čemu rozumíme. Naopak asi málokoho baví hledat, kolik vlastně stojí voda do bazénu a dalších tisíc položek. Ale v momentě, kdy by se podobná informace podala jednoduchou a zajímavou formou, možná by se občané začali detailněji ptát na důležitější věci. Nejde o to, zda je to drahé anebo ne, ale o vysvětlení, zda to za to stojí.

Rozpočet je zde http://www.c-budejovice.cz/cz/mesto/stranky/zastupitele-rozhodnou-o-rozpoctu.aspx . Jeho grafickou (nikoliv obsahovou) stránku můžete srovnat například s Litomyšlí. Pokud jsou v našem příspěvku chyby, pak si nemyslíme, že je to náš problém.

Text / Mirek Vodák, Kateřina Richtrová

Žádné komentáře:

Okomentovat