13. 5. 2016

STŘED ZÁJMU: Prostor pro divadlo. Stavět nebo adaptovat?



Na pátek 13. května 2016 připravuje Institut umění – Divadelní ústav ve spolupráci s Ateliérem 3D Jihočeského divadla další díl z cyklu přednášek a debat Střed zájmu. Veřejná debata, tentokrát s podtitulem Prostor pro divadlo: Stavět nebo adaptovat?, se uskuteční od 13:00 do 16:45 v budově Jihočeského divadla na Studiové scéně Na Půdě. S architekty, urbanisty, provozovateli kulturních center a odbornou i širokou veřejností budeme hovořit na téma vhodných prostor k provozování divadla a dalších kulturních aktivit. Chceme zmapovat aktuální situaci v Českých Budějovicích v širších souvislostech. 

Debatu otevře náměstek primátora Českých Budějovic pro kulturu a turistický ruch Jaromír Talíř, příspěvky k tématu přednesou ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek, ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda, hlavní architekt Odboru územního plánování Magistrátu města ČB Jan Němec, produkční JD a klubových scén v ČB Jiří Grauer, architekt a rektor VŠUP Jindřich Smetana. Příklady z praxe uvedou Karolína Koubová za DIOD Jihlava, Libor Kasík za UFFO Trutnov a Roman Černík za Moving Station Plzeň. V panelové diskusi přislíbili účast pánové Lukáš Průdek, Jan Němec, Jindřich Smetana a Miroslav Vodák z iniciativy CBArchitektura. Debatu moderuje Roman Černík.

Na co se chceme ptát? Stavba multikulturního centra nebo nové divadelní budovy v Českých Budějovicích anebo vhodná adaptace stávajících prostor je už řadu let střídavě žhavé téma nebo tabu. V jaké se právě ocitáme fázi? Poskytuje metropole jižních Čech vyhovující prostor pro živé umění? Pokud ne, jaké parametry by měl takový prostor splňovat? Jak by měl vypadat a kde by měl stát? Mohli by působit Jihočeské divadlo, Jihočeská filharmonie a nezávislí umělci pod jednou střechou? Za jakých okolností by to bylo možné? Může být důstojný kulturní prostor magnetem pro tuzemské i zahraniční turisty? Byl by takový prostor ku prospěchu města, kraje a jeho občanů?

Chtěli bychom otevřít veřejnou debatu, ze které vzejde nejen analýza stávající situace v Českých Budějovicích spolu s návrhy možných řešení, ale také začlenění tohoto tématu a jeho souvislostí do strategického plánu Jihočeského divadla, ale i města a kraje.

Veřejná debata na toto téma v tomto městě není otevřena poprvé. Poprvé ji ale iniciuje Jihočeské divadlo a to prostřednictvím Ateliéru 3D. Díky zájmu Institutu umění a Divadelního ústavu uspořádat a zaštítit akci jako součást dlouhodobého cyklu veřejných besed Střed zájmu, dostává celé téma nadregionální charakter.

Vstup na akci je volný, zájemce o účast prosíme o registraci na portále www.culturenet.cz do 10. 5. 2016. http://www.culturenet.cz/aktuality/stred-zajmu-prostor-pro-divadlo-stavet-nebo-adaptovat-13-5-2016-ceske-budejovice/n:19099/

Žádné komentáře:

Okomentovat