25. 7. 2012

Ožije Háječek?

Háječek by se měl řešit jako celek, nikoliv jeden objekt. Proč? Nejlepší odpovědí je současný stav. Přestože jde o skvělé místo v centru města, ani vzrostlá zeleň, blízkost řeky, planetárium a otevřený amfiteátr z něj rozhodně nedělají oblíbený cíl budějčáků. Ani v létě, natož v zimě. Je škoda, že radnice těsně před uvažovanou architektonickou soutěží povolila přímo uprostřed projekt firemní mateřské školky, protože tím si velmi ztížila definování strategie pro celý prostor (architektonicky, sociologicky i ekonomicky je to neštastné řešení). Pokud se bude dělat soutěž pouze na letní kino bez širších souvislostí, budou architekti postaveni před neřešitelnou situaci: buď porušit soutěžní podmínky nebo splnit nesmyslné zadání. Uvidíme ... Text / Mirek Vodák.

Ožije Háječek? Radnice to chce alespoň zkusit. Dříve tu býval rybník, hned za městskými hradbami. Dnes plánuje radnice park Háječek upravit a zregenerovat. Nechce ale drasticky měnit jeho podobu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Už brzy by se mohl park Háječek v centru Českých Budějovic dočkat kompletní regenerace. Radnice se chystá vybrat toho, kdo se o to postará. Podle plánů města by se zde měla prosekat zeleň, opravit chodníky, lavičky či osvětlení. Kromě toho všeho chtějí radní za 2 800 000 korun nechat opravit kašnu. Ta je dnes tak zarostlá, že mnozí ani nevědí, že kašna zde vůbec stojí. Dalším prvkem v Háječku je altánek, který už také léta nikdo nevyužívá. „Jednáme s jeho majitelem o odkupu, ale požaduje za něj milion a půl. Jenže nechali jsme si udělat znalecký posudek a ten hovoří o částce půl milionu. Jednání ale vedeme dál, o altánek stojíme,“ říká náměstek primátora Miroslav Joch s tím, že radnice hledá pro vykoupení altánku případného sponzora.

Architekt Mirek Vodák, který stojí za internetovým blogem CBArchitektura, si však myslí, že město s Háječkem mělo jít úplně jinou cestou. Například vypsat architektonickou soutěž, která by přinesla kvalitní návrhy. „Soutěž přinese mnohem komplexnější pohled, než dokážou vymyslet na odboru investic, který podobnou věc vůbec nemá řešit,“ tvrdí Vodák. „Samozřejmě, že celý park se musí řešit jako celek včetně všech objektů, nemá smysl ho dělit na zeleň a stavby. Také vztah k řece a okolním parkům je důležitý. Celé území až k továrně Koh-i-nooru je komplikované, protože neobsahuje jedinou bytovou jednotku, a udělat zde fungující park nebude lehké,“ varuje architekt. Podle jeho slov je Háječek v současné době mrtvým místem uprostřed města. Místo bez lidí. 

A co by Vodák rád viděl v novém Háječku? „Vpodstatě existují tři varinaty rozvoje. Ponechat stav budov a věnovat se pouze zahradním úpravám, zbourat všechny stavby, nebo stavět nové objekty. Pokud bych se účastnil soutěže rozhodně bych nehledal potenciál v současném stavu a myslím si, že demolice všeho, co nemá památkovou hodnotu, by byl dobrý začátek. Možná pro obnovení rybníka, kde by se dalo v létě koupat a v zimě bruslit s moderním multifunkčním amfiteátrem,“ míní mladý architekt. „Samozřejmě, že by to mohl být třeba i anglický park s bylinkovou zahradou a hřištěm pro děti, ale nesmíte začínat opravou chodníků a osvětlení, protože to není žádný koncept,“ zdůrazňuje a kroutí hlavou nad tím, že v současné době ještě na radnici nesedí architekt, který by podobné věci definoval.

Radnice ale oponuje tím, že Háječek nechce nijak drasticky měnit. „Cílem není dramatická rekonstrukce parku, ale jeho renovace, tj. obnova a oprava toho, co je stávající prosvětlení porostů. Architektonická soutěž se připravuje na objekt vlastního letního kina jako multifunkční kulturní scény s případnou možností celoročního využití,“ naznačuje náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Text Petr Lundák / Týdeník Budějovicko 25/2012

1 komentář:

  1. V breznu dostalo mesto od spolecnosti BOSCH financni dar 300 tisic. Tato castka by zhruba pokryla naklady na architektonickou soutez. Ta ma ovsem smysl pouze tehdy, kdyz bude mit kvalitni zadani. Uvidime, jakym zpusobem si s nim investor poradi ... MV

    V zadani souteze by nemel byt pocet zachodu, jak to bohuzel casto byva, ale nosna myslenka, ceho chci v parku dosahnout behem dalsich X let a architekti by pak meli navrhnout strategii pro jeji naplneni (spolecne se zastupci kultury, pokud zde ma vzniknout kulturni scena).

    OdpovědětVymazat