4. 7. 2013

Bulletin ČKA

O projektu CBArchitektura si můžete přečíst v nejnovějším vydání Bulletinu České komory architektů 02/2013
 https://issuu.com/bulletincka/docs/bulletin_cka_0213/1?e=0

Jak a kdy vznikl projekt CBArchitektura?

Projekt vznikl před rokem a půl, někde mezi budějovickým Domem umění a libereckou Fakultou architektury. V jednu chvíli se zde sešlo několik lidi, kteří mají vztah k architektuře, a nakonec vznikl koncept blogu, který jsme tenkrát v podstatě převzali od Adama Gebriana. Bylo vidět, že to nějakým způsobem funguje a my jsme se jenom zaměřili na České Budějovice a jižní Čechy. Začínali jsme ve dvou (Mirek Vodák a Tomáš Zdvihal) a dnes máme občanské sdružení, ve kterém je pět architektů a kromě aktivit kolem blogu a facebooku pořádáme přednášky a dlouhodobý projekt Piknik ve veřejném prostoru. Hodně akcí vzniká za podpory kurátora Domu umění Michala Škody, který na výstavy do Českých Budějovic dokáže dostat vynikající architekty od nás i ze zahraničí (Takeshi Hosaka, Miroslav Šik).

Co je vaším cílem?

Propagace současné architektury a spolupráce s lidmi, kteří mají podobný zájem. Myslíme si, že povědomí veřejnosti o tom, co je to architektura a co je práce architekta, je velmi nízké. A řekl bych, že je to i chyba architektů, kteří o tom nemluví. Výsledkem je pak neinformovanost investorů, ať už soukromých nebo veřejných staveb, a neznalost základních principů zadávání projektu anebo definice zadání. Problémem není nedostatek financí, ale nedůvěra společnosti k naší profesi. Po tom, co se tu staví v posledních šedesáti letech, se ani není čemu divit. Ale je na čase přestat se vymlouvat, že to jinak nejde. Snažíme se tedy ovlivnit současnou architekturu našeho města a podílet se na dlouhodobějších vizích, vytvářet povědomí o problémech a příležitostech, vést veřejnou debatu. Cílem projektu CBArchitektura není navrhovat konkrétní stavby.

Jaká je vaše strategie?

Strategie je poměrně jednoduchá, založená na krátkém srozumitelném textu, který je doprovázen jednoduchou grafikou nebo obrázkem. Definujeme konkrétní problémy a snažíme se najit reálná řešení. Odkazy na realizace, studie nebo studentské návrhy pak dávají možnost důkladnějšího prostudování, pokud má někdo o dané téma zájem. Základem našeho přístupu je ukazovat pozitivní příklady, kterých lze nalézt mnoho, jenomže mimo architekty je téměř nikdo nezná. Jednotlivá témata příspěvků se věnují základním otázkám: jak stavět, proč stavět, co stavět, jak si vybrat architekta a co je to architektura. Co je architektonická soutěž a architektonický workshop. Co je veřejný prostor a jeho širší souvislosti, třeba z pohledu sociální geografie. Hodně zjednodušujeme, ale pokud chceme oslovit širší veřejnost, nic jiného nám nezbývá.

Co považujete za svůj úspěch?

Zní to banálně, ale úspěchem je to, že se o architektuře mluví. Podařilo se nám několik místních politiků přesvědčit o smyslu architektonických soutěží a tento způsob zadávání zakázky byl v minulém roce využit při hledání řešení pro konkrétní projekty města. Diskutabilní je ovšem kvalita zadání, což je dlouhodobý problém, který by v budoucnu mohlo vyřešit obsazení pozice hlavního městského architekta. Samozřejmě, že se nám lépe pracuje s politiky, kteří mají zájem, a několik jihočeských starostů už nás oslovilo. Realizace konkrétních staveb je pochopitelně otázkou několika let a všechno nepůjde tak hladce, ale jde tu o ten dialog a spolupráci. Za dva roky fungování blogu jsme poznali řadu zajímavých lidí. Nejenom proto stojí za to být trpěliví a nenechat se odradit. Je třeba učit lidi okolo sebe ptát se na jednoduchou otázku – Proč? a najít dostatek vůle pro společné hledání odpovědi.

1 komentář:

  1. Projekt CBArchitektura byl také nominován na Cenu města České Budějovice za " ... probuzení zájmu široké veřejnosti o architekturu a veřejný prostor." Byl vyřazen z hodnocení, protože "... nebyl vyjemnován žádný konkrétní počin pro uplynulé roční období." MV

    OdpovědětVymazat