16. 8. 2013

... sedmsetsedmdesátsedm ...

Tento komentář navazuje na předchozí příspěvky šestsetšedesátšest, pětsetpadesátpět, čtyřistačtyřicetčtyři, třistatřicettři a dvěstědvacetdva. Volební program a koaliční smlouva je dohoda mezi občany a politiky a "Zřízení nepolitické funkce útvaru hlavního architekta" je tam černé na bílém. My jenom chceme, aby politici splnili dohodu. Aby o veřejných zakázkách za stovky milionů spolurozhodoval někdo, kdo na to má vzdělání. Aby vznikla dlouhodobá strategie rozvoje města, nezávislá na čtyřletém volebním období.

Základní otázkou je, zda v Českých Budějovicích chceme stavět současnou kvalitní architekturu. Pokud ano, stačí nám k tomu dobré zadání ze strany města a transparentní výběr špičkových architektů.


Českobudějovicko – Nový územní plán nebo posuzování významných investičních záměrů ve městě. Takové úkoly by měl mít na starosti v Českých Budějovicích hlavní městský architekt. Radnice na něj chystá už třetí výběrové řízení. Ve dvou předchozích vhodného člověka nevybrala.

Výběrové řízení bude podle náměstkyně primátora Ivany Popelové vypsané tento nebo příští týden. Kritéria už schválili radní. „Vyhodnocení výběrového řízení určitě nebude jednoduché, takže předběžně očekáváme působnost hlavního architekta od Nového roku," říká Ivana Popelová. Dodává, že jeho úkolem bude například zastupovat město ve stavebním 
a územním řízení u důležitých staveb. Zatím tyto úkoly plnili náměstci primátora nebo vedoucí některých odborů magistrátu.

Problematiku rozvoje města z hlediska architektury sledují nejen odborníci, ale 
i ostatní obyvatelé města. „Nelíbí se mi stavby, kde starší domy ustupují nové bytové zástavbě, jako třeba na Palackého náměstí či na místě bývalé sodovkárny u Dlouhé louky," říká Petr Štěpánek 
z Českých Budějovic. „Městský architekt by to podle mne mohl zlepšit. Jeho chystaný výběr je pro mne vítanou zprávou," dodal Štěpánek.

Podle architekta Martina Malce by měla radnice hledat uznávaného odborníka, nezávislého, který nebude podléhat politickým tlakům nebo zájmům různých skupin či jednotlivců. „V architektuře a zejména v urbanismu se pochybení velmi obtížně napravují," říká českobudějovický architekt Martin Malec. Prakticky je to podle něj většinou nemožné. Snahu radnice najít hlavního městského architekta proto vítá. Upozorňuje ale, že musí jít 
o nezávislou, respektovanou osobnost, která bude rovnocenně a nezaujatě hodnotit to, co se ve městě chystají postavit investoři nebo i město.

Pokud by se podařilo podle Martina Malce takovou osobnost najít, pak by se možná dalo včas předejít některým povolením, kdy byla například výškově překračována zástavba v ochranném pásmu městské památkové rezervace nebo byla provedena problematická dopravní napojení.

Městského architekta České Budějovice potřebují i podle Filipa Dubského. Člověk 
v této pozici by měl být podle architekta Filipa Dubského 
v mnoha věcech klíčovou osobou. Například při výběrových řízeních, soutěžích a podobně. Měl by pomáhat jako odborník i radě města. Svými znalostmi by navíc mohl spolupůsobit při zadávání důležitých dokumentů k rozvoji města.  „Strategický plán rozvoje města nebo regulační plány se soutěží hlavně podle ceny. Mělo by tam být alespoň 50% reference nebo jiné přidané hodnoty k posouzení uchazečů o zakázku a kdyby soutěž pomáhal vypisovat městský architekt, mohl by 
s tím pomoci," zdůrazňuje Filip Dubský.

O tom, jaká je dnes situace ohledně architektonického rozvoje v Českých Budějovicích, vypovídá to, že vedle radnice vznikla řada spontánních dobrovolných občanských iniciativ, které o podobě města, často kriticky, veřejně diskutují na besedách nebo internetových fórech.

Autor: Edwin Otta / Deník / 12.8.2013


IDNES - Vedení českobudějovické chystá na třetí pokus vypsání soutěže na hlavního architekta města, který má být důležitým poradcem při rozhodování o rozvoji Českých Budějovic. Poslední slovo ale zůstane politikům.

"Hlavní architekt bude fungovat jako externista. Útvar hlavního architekta pro něj bude vykonávat servisní činnost a zajišťovat běžnou agendu. Tímto způsobem si slibujeme, že najdeme člověka, který bude dostatečnou osobností ve svém oboru," věří náměstkyně primátora Ivana Popelová (HOPB).Ve čtvrtek budou radní schvalovat vypsání soutěže na hlavního architekta. Bude to už třetí pokus, když první dva skončily fiaskem. I proto architektura města v posledních letech tápe.

Pokud radní schválí výběrové řízení a vyberou vítěze, mohli bychom znát jeho jméno v říjnu. Podle opozičního zastupitele Vladimíra Brůhy (ODS) je velmi důležité, aby byla v takové pozici skutečně uznávaná osobnost ve svém oboru. "Jenže tu přilákáme ve chvíli, kdy dokážeme nabídnout kvalitní podmínky. Za peníze, které město nabízelo dříve, se nikdo nemohl divit, že se tak výraznou osobnost nepodařilo najít," upozornil Brůha. Architekt by podle něj měl fungovat jako důležitý arbitr, který ovlivní rozvoj a další směřování města. "Ani mně se nelíbí, jak se Budějovice nahodile rozvíjejí, nejsem si ovšem jist, zda to dokáže externí pracovník ovlivnit," dodal zastupitel.

Pro potřeby města by měl být architekt k dispozici minimálně jednou za 14 dní na dva dny. "V případě nutnosti by navštěvoval jednání rady či zastupitelstva, jednal s investory a podobně," řekla náměstkyně. V ideálním případě by mohl hlavní architekt vrátit město tam, kde skončilo před deseti a více lety, kdy v Českých Budějovicích vyrostl nový Dlouhý most nebo se vydařila rekonstrukce a dostavba radnice. Zasáhnout by mohl také ve chvíli, kdy zástupci města bojují se stavbou památníku letcům nebo umístěním sochy Přemysla Otakara II., kterou mají Budějovice dostat. Obyvatelé v tomto případě navrhli v anketě asi 20 míst, architekt by pak mohl mít jedno z posledních slov. To rozhodující totiž zůstane i nadále na politicích.

"Bude záležet, nakolik budou právě politici architektovi naslouchat. Musí tam být důvěra. Je jasné, že se nikdy nezavděčíte stu tisícům obyvatel. Měl by tu však být někdo, kdo dokáže s lidmi i zástupci radnice moderovat diskusi o rozvoji Budějovic. Pak je jedno, jestli se bude hovořit o stavbě za 400 tisíc, nebo 400 milionů," domnívá se Mirek Vodák, architekt, který spoluvytváří blog CBAchitektura.cz. Jako vzorový příklad, kde funkce externího hlavního architekta funguje, uvedl Litomyšl.

Autor: Lukáš Marek / IDNES / 24.7.2013

Žádné komentáře:

Okomentovat